Így működik a Nemzeti Együttműködés: megint a kisember veszített a céggel szemben

Állami asszisztencia mellett kerül a bevétel a helyi egyesüléstől a jó kapcsolatokkal bíró céghez.

A pilisvörösvári Háziréti Horgásztó működtetése 3 évtized után került át a helyi Háziréti Horgászegyesületek Egyesülésétől (HEE) a rendszerváltásból ránk maradt, a TSZ-ből vagyonkezelővé avanzsáló Rozmaring Szövetkezeti Vagyonkezelő Kft. (a Budapest II. kerületében bejegyzett cég előéletére jellemző, hogy tavaly a fideszes többség úgy szavazott sürgősséggel a kárpótlás befejezéséről, hogy tisztában voltak a kormánypártiak azzal, hogy a Rozmaring nem hozta létre a kárpótlási földalapot, s hiába figyelmeztettek erre az ellenzéki képviselők, úgy történt minden, ahogy azt a Fidesz akarta: a solymári gazdák pedig föld nélkül maradtak).

Még a parlamenti vita előtt írták ki a Háziréti-tó halgazdálkodási jogának haszonbérbe adásával kapcsolatos pályázatot, amelyre két érvényes pályázat érkezett. Az egyiket a HEE, a másikat a Rozmaring Aqua Kft. adta be, és a kiírók az előbbit nevezték meg győztesnek.

Azonban mivel a minisztérium adatai szerint a Rozmaring rendelkezik a terület több mint 70 százalékának tulajdoni jogával, így a Kft.-t illette meg az elő haszonbérleti jog, amivel élt is a cég, így megkötötték a bérleti szerződést a tárcával.

Fazekas Sándor válaszából egyébként kiderült az is, hogy a pályázati felhívásban rögzítésre került, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 300.000.000 forint összegű keretbiztosítéki jelzálogjogának bejegyzése, továbbá a HEE mint korábbi hasznosító nyilatkozata alapján megjelenített 387.179.020 Ft összegű kártalanítási igény is.

Csakhogy... (részlet a miniszter válaszából)

"A rendelkezésre álló dokumentumok egyikén sem volt fellelhető arra utaló információ, amely igazolta volna a Kft. fizetésképtelenségére vagy felszámolására vonatkozó híreszteléseket, így a vonatkozó jogszabály értelmében a Földművelésügyi Minisztérium mint haszonbérbe adó –alternatív lehetőség hiányában – köteles volt a víztározó halgazdálkodási jogát haszonbérbe adni az elő haszonbérletre jogosult Kft. részére.

A létrejött haszonbérleti szerződésben ugyan megjelenítésre került a HEE által megjelölt konkrét kártalanítási összeg, azonban az kizárólag előzményi tényállásként került rögzítésre,és nem a Kft. által vállalt konkrét fizetési kötelezettségként szerepel, mivel az előző haszonbérlő által megadott kártalanítási összeg új haszonbérlő általi megfizetése nem előfeltétele a halgazdálkodási jog haszonbérlettel történő birtokba adásának.

A Kft. elő haszonbérleti jogosultságának érvénytelenségére vonatkozóan felhozott indokok közül eddig egy sem bizonyult helytállónak, így továbbra sem látni olyan tényezőt, mely alapján megkérdőjelezhető lenne a létrejött haszonbérleti szerződés érvényessége".

Tehát, a minisztérium mossa kezeit, ilyen a rendszer, csakúgy mint a földügyeknél, itt sem magától értetődő a helyi közösségek érdekeinek érvényesítése, támogatása.

Egyébként, ahogy erre Fazekas Sándor is rávilágított, a Háziréti-tó az új üzemeltetővel is megnyitotta a kapuit, megtörtént az előírt betelepítés, és lapunknak megerősítették a Rozmaringnál, hogy várják a horgászokat, és eszük ágában sincs a tavat tovább értékesíteni, vagy épp üdülőt csinálni belőle.

Nagyon leegyszerűsítve, végül is csak annyi történt, hogy ezentúl a tóból származó bevétel már nem az Egyesüléshez, hanem a Kft.-hez került, állami asszisztencia mellett. Így változnak a viszonyok hazánkban, erről szól a NER.