Az agrártárca lezárta a vizsgálatot: nincs kivetnivaló abban, hogy termőföldhöz jutott a Monsanto

Hiába Lázár János dörgedelme.

Mint ismert, a Monsanto korábban állami tulajdonban lévő termőföldet vásárolt volna, hogy bővíthesse az üzemét, azonban a tranzakció nem sikerült. Később aztán az állam pont azon a bábolnai területen hasított ki 3 darab 3 hektáros területet, amely 2014-ben egy Bernáth István nevű földműveshez került, a parcellákat 2015 elején összevonta a már meglévő 1,9 hektárjával, így összesen 10,98 hektár földje lett. A földműves 2016 elején ugyanakkor már szántó és géptároló művelési ágra kért engedélyt az adott területre, idén január 17-én pedig épület létesítésének feljegyzése iránti kérelemmel élt. Ennek nyomán a korábbi szántóföld ma már „kivett telephely, udvar, géptároló és parkoló” minősítésű.

Ezután a korábbi termőterületet eladta a Monsantonak.

Magyar Zoltán írásbeli kérdésére válaszolva Fazekas Sándor arról írt, hogy nem lehet az NFA és az állam "nyakába varrni" azt, hogy 4 évvel az földprivatizáció után kivonták a földeket a művelési ág alól.

"A földek NFA általi értékesítése tekintetében a szükséges vizsgálatokat a tárca lefolytatta, és mindent jogszerűnek talált, minden — az értékesítés során felmerülő — jogszabályi rendelkezést az NFA betartott. Ezek a tények" - írta a miniszter.

Ezek szerint az agrártárca belenyugodott a helyzetbe - holott Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy külföldiek nem juthatnak földhöz.

Az pedig külön érdekesség, hogy Lázár János kancelláriaminiszter lapunknak "minden törvényes eszközt" meg kell ragadni, hogy az állam visszaszerezze a Monsanto kezébe került magyar földet, mert még a laikusok szemében is felveti ez az eset a csalás lehetőségét.

Nem sikerült.