Vész a narancsvidéken: Lázár János csalást sejt a Monsanto földvásárlása mögött

Ebből még lehetnek kellemetlen percei Fazekas Sándornak.

Az köztudott, hogy az Orbán-kormány két agrárbárója, Lázár János (Békés megye), illetőleg földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor (Jász-Nagykun-Szolnok megye) nem szívlelik egymást, így várható volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter mond néhány keresetlen szót amiatt, hogy a Fazekas Sándor által elindított Földet a gazdáknak! program ágyazott meg a Monsanto földvásárlásának.

De erre még mi sem számítottunk! Sőt, a kormányinfón dolgozó Balogh Gábor kollégám még a sajtótájékoztatót követően is személyes ígéretet kapott arra, hogy Lázár János kivizsgáltatja az ügyet.

Mert a kancelláriaminiszter "abszolút ellenzi", hogy egy ilyen hírű multinacionális társaság nemhogy állami tulajdonú, hanem hogy egyáltalán bármilyen minősítésű magyar termőföld tulajdonjogához jusson.

Lázár ugyanakkor arra is figyelmeztetett, egy ekkora földterületet (10 hektár) kivonni szántóföldi művelés alól, az komoly pénzbefektetést igényel. Szerinte érdemes megvizsgálni, hogy "még ha a szankcionálás kérdéseket is vet fel, milyen feltételek mellett tudta ezt megtenni" az a magánszemély. (Most csak röviden, 2014-ben Bernáth István még szántóföldet vett Bábolna határában, azonban a területnek 2017 februárjában megváltozott a művelési ága, kivett telephely, udvar és géptároló, parkoló lett az egykori magyar termőföld megnevezése. Így viszont már megvehette a Monsanto a birtoktestet, mert jelenleg még sarkalatos törvények tiltják, hogy gazdasági társaságok termőföldhöz jussanak - azonban lassan eljön a teljes liberalizáció ideje is).

És ezzel a spekulációs folyamattal kapcsolatban jegyezte meg Lázár:

"ez még a laikusok szemében is felveti a csalás lehetőségét".

S ez már csak azért is felérhet egy selyemzsinórral, mert ezeket a területeket, amikre a Monsanto már korábban ácsingózott, bizony a Fazekas Sándor által felügyelt Nemzeti Földalapkezelő szabadította fel - nyilván egészen véletlenül.

Lázár János ugyanakkor tett még egy nagyon fontos kijelentést is: onnantól kezdve, hogy az állami földek új tulajdonosa megváltotta a területet, a magyar államnak nincs lehetősége arra, hogy megállítsa ezt a folyamatot, így lehet belőle Monsanto-birtok, vagy akár parkoló, vagy bármi.

De erre figyelmeztette minden épeszű ember az Orbán-kormányt, hogy föld nélkül elveszíti az önrendelkezés jogát és lehetőségét.