Felrobbantottak egy orosz olajvezetéket az ukrán hírszerzés szerint

Felrobbantottak egy orosz olajvezetéket az ukrán hírszerzés szerint

Ezzel párhuzamosan rekordszintre hízott Ukrajna devizatartaléka, s emellett több orosz tüzérségi támadásról is beszámoltak.

Ukrajna nemzetközi tartaléka rekordszintre, mintegy 43,8 milliárd dollárra emelkedett április 1-jén - áll az ukrán jegybank honlapján.

Az MTI beszámolójában azt írta,

márciusban 18 százalékkal nőtt a tartalék a nemzetközi segélyek hatására Ukrajnában.

Az ország mintegy 9,31 milliárd dollárt (kb. 3600 milliárd forint) kapott külföldi partnerektől, köztük 4,9 milliárd dollárt az Európai Uniótól és 1,63 milliárd dollárt a Világbanktól, ami ellensúlyozta, hogy ugyanebben a hónapban Ukrajna 728,5 millió dollárt fizetett vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és mintegy 363 millió dollárt költött a devizában fennálló államadósság kiszolgálására és törlesztésére.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna nemzetközi tartalékai jelenleg az ország importjának 5,8 havi fedezetére elegendőek.

Mindemellett Ukrajna devizatartaléka 2023-ban mintegy 40,5 milliárd dollár volt, ez pedig 42 százalékkal több, mint 2022-ben.

Az ukrán hírszerzés szerint felrobbantottak egy orosz kőolajvezetéket

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés még szombaton a hivatalos honlapján.

A szakszolgálat szűkszavú közleményében azt írta, hogy a Rosztovi területen lévő Azov településen robbantották fel a csővezetéket, amelyen keresztül kőolajtermékeket szivattyúztak a helyi olajraktárból az azovi-tengeri kikötő területén lévő tankerekbe. A robbanás után a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették - írta a hírszerzés, amely kiemelte, hogy

a létesítményt az orosz állam katonai célokra használta.

Az ukrán vezérkar aznapi helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon az orosz erők 14 rakéta- és 107 légicsapást hajtottak végre, valamint 137-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. Az elmúlt 24 órában 80 katonai összecsapásra került sor. A vezérkar összesítése szerint hozzávetőleg megközelítette a 477 ezret az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett 24 orosz harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 48 drónt.

Orosz tüzérségi támadás érte a frontvonalon fekvő Huljapolét

Eközben többek mellett a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régió frontvonalában lévő Huljapole települést is orosz tüzérségi támadás sújtotta vasárnapra virradóra, és három civil meghalt - jelentették helyi hivatalos források.

Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon azt közölte,

az orosz erők rakétasorozatvetővel lőtték a települést.

Támadást jelentettek a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből is, melynek kormányzója, Oleh Szinyehubov azt közölte, az orosz fél drónokkal támadta a megye székhelyét. A támadásban 10 lakóház és egy óvoda is megrongálódott - tette hozzá a kormányzó.

(Címlapkép: A 2024. április 4-én közreadott videofelvételről készített képen orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)