Felvidéken tovább dübörög a Magyar Sziget

Akinek hiányzik a régi fesztivál hangulata, az jobb ha már most elkezd pakolni, mert Felvidéken két napra újra leomlanak a határok.

 
Mint az a beharangozóból kiderül, a fesztivál programja méltó az egykori anyarendezvény nevéhez, A pénteki kapunyitást követően két felvidéki vándor élménybeszámolójával kezdődik a hétvége. A gyalogosan teljesített Mária útról (Mariazellből Csíksomlyóra) Ambrus Dávid és Lovász Bálint tart majd izgalmas előadást. Az esti koncertek sorát egy feltörekvő felvidéki banda a Phoenix RT indítja. Őket követi a Szkítia, mely nyolc év után tér vissza a Felvidéki Magyar Sziget színpadára. A pénteki nap „nagy dobása” egy majd kétórás P. Mobil-koncert lesz Schuster Lóránt vezetésével, így igazi magyar rocklegendákkal találkozhatnak az érdeklődők. Az estét az idén 30. születésnapját ünneplő Egészséges Fejbőr zenekar zárja, akik már a tavalyi koncertjükön is lázba hozták a felvidéki közönséget.
 
Természetesen a magyar szigetes életérzésből soha nem elég egy nap, ezért a szervezők bőséges szombattal szolgálnak a táborlakóknak. Az előadások sora egy felvidéki vitaklubbal kezdődik, amelyen a felvidéki civil szféra ismert személyiségei vitatják meg mi legyen közösségükkel, miután a politikai érdekképviselet végleg megbukott. A házigazda Dobay Gergely (a vármegyések felvidéki vezetője) mellett ott lesz Orosz Örs (Kétnyelvű Dél-Szlovákia), Fehér István (szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki tanár) és Halász Béla (akit autonómiás hirdetése miatt eltávolítottak a választások előtt az MKP listájáról).
 
Őket követi majd a közismert biztonságpolitikai szakember, Georg Spöttle, aki az európai terrorveszélyről, a kontinens iszlamizációjáról és az illegális bevándorlás közti kapcsolatról beszél majd. A délutánt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítójának, Ásotthalom polgármesterének, Toroczkai Lászlónak előadása zárja. A magyar-szerb határon végvári vitézként küzdő polgármester testközelből szerzett tapasztalataival vázolja fel a jelenlegi migrációs helyzetet.
 
Az esti koncertek sorát ismét egy felvidéki banda, az Avalanche zenekar nyitja, majd őket követi immáron harmadszor a nádszegi színpadon a hagyományőrző népi metált játszó Palmetta zenekar. Szintén nyolc év után tér vissza a rendezvényre az Európa-szerte ismert és elismert Dalriada zenekar, akik minden bizonnyal elképesztő hangulatot teremtenek a Kalapács zenekar előtt.
 
A hétvége folyamán lehetőség nyílik airsoft-lövészetre és íjászatra is, de az érdeklődők a rovás sátorban is gyarapíthatják majd tudásukat. Külön kiemelnénk, hogy az Arktos könyvkiadó standjánál Daniel Friberg, svéd publicista személyesen fogja dedikálni a Jobboldal visszatér című bestsellerét.
 
Minden családos fesztiválozó nyugodt szívvel magával hozhatja gyermekét, hiszen egész nap különféle programokkal szórakoztatják majd őket a hozzáértő lányok a gyereksarokban. Kézműves-foglalkozások és népi játékok végeláthatatlan sora foglalja le a gyerekeket, hogy addig szüleik nyugodtan hallgathassák az őket érdeklő előadásokat.
 
A programok láttán nem kétséges, hogy a Magyar Sziget szelleme Felvidéken tovább él. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak a IX. Felvidéki Magyar Szigetre 2016. június 10-11-én, Nádszegre. Két napra ismét leomlanak a határok!