A kukák mellől és a gyűjtőpontokról is elviszik a fenyőfákat a fővárosban

A kukák mellől és a gyűjtőpontokról is elviszik a fenyőfákat a fővárosban

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját – áll a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

A gyűjtőpontokat

https://www.fkf.hu/fenyofa-gyujtohelyek-cimjegyzeke

lehet megtalálni.

Az FKF kiemeli,

a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, valamint a gépjárműforgalmat.
{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Arról is tájékoztatnak, a kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő – írják. A Fővárosban keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát tüzelik el a Hulladékhasznosító Műben. Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba. A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja – ismerteti az FKF közleménye.