Bánya-biznisz: újabb 23 hektáron áskálódhat az Orbán család

Bánya-biznisz: újabb 23 hektáron áskálódhat az Orbán család

Dolomitok.

Majdnem 23 hektárnyi területen kapott kutatási engedélyt Orbán Győző bányászati cége a Fejér megyei Gánt közelében a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) adatbázisa szerint - írja a G7.

A gazdasági portál szerint a közigazgatásilag a szomszédos településhez, Zámolyhoz tartozó, jelenleg többnyire még zöld területekre a miniszterelnök édesapjának tulajdonában álló Gánt Kő Kft. februárban szerezte meg az engedélyt, amely alapján 2023-ig kereshet dolomitot a térségben.

Orbán Viktor családja eddig is aktív volt a térségben:

a most szerzett engedéllyel érintett telkek tőszomszédságában már két bányájuk is üzemel.

Ezeken ugyan nem a Gánt Kő, hanem egy másik cégük, a szintén Orbán Győző többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. végzi a kitermelést. A portál szerint több dokumentum is arra utalt, hogy az új területeken is ez utóbbi társaság végezheti a kutatásokat.

Tavaly ősszel és az idén tavasszal ugyanis a Dolomit Kft. kapott engedélyt arra, hogy robbantásokat végezzen a térségben, mások mellett azokon a telkeken, ahol elvileg a Gánt Kő kutathat. Ráadásul a cégbírósághoz leadott adatok szerint a közelmúltban a telkek közül többet is bejegyeztek a Dolomit Kft. fióktelepeként. Ezek alapján a két cégről kijelenthető, hogy gyakorlatilag csak papíron két külön vállalkozás.

A G7 megjegyzi, hogy a 23 hektár egyáltalán nem kevés terület: a Dolomit Kft. alig több mint feleekkora területen termelt ki eddig évi 100 ezer tonna dolomitot, a jövőben pedig megtízszereznék a kapacitást, és évi egymillió tonnát fejtenének ki ugyanitt.

A miniszterelnök családja egyébként jellemzően állami beruházásokhoz biztosítja a kibányászott dolomitot, mint a közbeszerzéseket elnyerő cégek beszállítója. Így nem csoda, hogy a Magyar Narancs például már összefüggésbe hozta a mostani bővítést

a kormány által meghirdetett közel ezer milliárd forintos útépítés programmal.

A Dolomit Kft. másik működő gánti bányájában az MBFSZ adatbázisa szerint porlódó dolomitot termelnek ki, amelyet elvileg mások mellett súrolószerek előállításához és utak behintésére használnak.

A G7 emlékeztet, hogy az Orbán-bányák, illetve a miniszterelnök családjának cégei az elmúlt években olyan hatékonyan működtek, hogy

a miniszterelnök szülei és testvérei 2015 óta 5,2 milliárd forintnyi osztalékot tudtak kivenni belőlük.

Az Orbán-bánya legalább olyan egyedülállóan sikeres a piacon, mint amilyen Orbán Viktor a politikában | Alfahír

A Direkt36 oknyomozó portál készített egy összeállítást Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző bányacége kapcsán. Ez alapján a Dolomit Kft. bizonyos szempontból piacvezető: az állami megrendelésekből is kitömött cég érte el a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátát. Ez a nyereségráta (más néven profitráta) azt mutatja meg, hogy a céghez befolyó pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál.