Az NB I-es fociközvetítések is Mészáros Lőrincnél landolhatnak

Törvényt is módosítanak miatta, meg minden.

A Fidesz ugyanis szezon közepén, szeptember 30-ai határidővel veszi majd el az állami köztévétől a közvetítés kizárólagos jogát - írja a Népszava.

Az MTVA által még a 2016/2017-es idényre kötött megállapodás hatálya elvileg a 2020/2021-es idényig tartott volna, ám a Bánki Erik, fideszes képviselő által jegyzett törvénymódosítási javaslat alapján a képlet igencsak megváltozik majd.

A szerződés keretében a köztévé évadonként 3.76 milliárd forintot fizetett a labdarúgó szövetségnek - egyes szakértők szerint az első osztályú focimeccsek népszerűségéhez képest magasan túlárazott módon -, amiért cserébe többek között nem csak az első, de a másodosztályú meccseket, a női focit, a strandfocit és a futsalt is közvetíthették.

A módosítás utolsó paragrafusa szerint az MTVA elvileg kérhetne kártérítést, ennek összegét azonban a túlárazás miatt nehéz lenne meghatározni. A módosító utolsó előtti paragrafusa ugyanakkor arra is kitér, hogy a kártérítési igény 2018. december 30. napjával automatikusan megszűnik, hacsak bírósági eljárás nem indul az ügyben, az pedig elég valószínűtlen, hogy az MTVA majd nekiáll pereskedni a kérdésben.

Hogy jön a képbe Mészáros Lőrinc?

Az idei szezon júliusban indul, a váltásra így idény közben kerül majd sor, ami szakmailag elég nehezen indokolható, de valószínű, hogy a fideszes oligarchák belső leszámolása állhat a háttérben.

Orbán Viktor nem túl elégedett Andy Vajna munkájával, így az ő kezéről Mészáros Lőrinc csaphatja majd le a TV2-t, a Borsot, a Kisalföldet, valamint a Délmagyarországot. A filmügyi kormánybiztos portfóliójába tartozik még a Spíler Tévé nevű sportcsatorna is.

Az előzetes találgatások szerint

még akkor is ide zsuppolhatják át az NB I-es fociközvetítések jogát, ha ezáltal bonyolultabb lesz majd indokolatlanul magas közvetítési díjat csengetni az MLSZ-nek.

Bár a Fideszt ismerve, ha arról van szó, hogy tüntessék el az adófizetők pénzét, nagyon kreatívak tudnak lenni...