Ásotthalom polgármesterét annyira érdekli a pécsi Lánc utcai társasház, hogy odament és számon kérte egykori párttársát, miért nem tette még rendbe

Ásotthalom polgármesterét annyira érdekli a pécsi Lánc utcai társasház, hogy odament és számon kérte egykori párttársát, miért nem tette még rendbe

Nem kérdés, hogy a Dél-Dunántúl központjának számító Pécs egy ámulatba ejtő szépségű nagyváros, amely nem véletlenül nyerte el idestova tíz éve a nívós Európa Kulturális Fővárosa címet. Az ország ötödik legnagyobb településén lakók életét azonban némileg beárnyékolja az önkényes lakásfoglalókról, szeméthegyekről, betörésekről és különféle balhékról hírhedtté vált, 120 lakásos Lánc utcai önkormányzati társasház ügye.

A baranyai megyeszékhely egyik leghírhedtebb tömbházában uralkodó kaotikus állapotok egyáltalán nem új keletűek: az elmúlt 10 évben gyakorlatilag semmilyen akarat nem volt a korábbi városvezető, a fideszes Páva Zsolt részéről arra vonatkozóan, hogy valahogyan rendbetegyék azt, noha a helyiek több alkalommal is hangot adtak elégedetlenségüknek.

Páva kapcsán érdemes megjegyezni, hogy éppen tegnap írta meg az Átlászó, ő lehetett a pécsi Elios-ügy szekértolója. Emlékezetes, regnálása idején, 2015-ben közvilágítás-korszerűsítés címen közel egymilliárdos megbízást kötött a miniszterelnök saját lábán álló vejének cégével, az Elios-szal.

Toroczkai László "keményen bekérdez"

A tömbház problémája szemmel láthatóan akkora, hogy még a Pécstől több mint 160 kilométerre tevékenykedő Mi Hazánk elnöke is észrevette.

Toroczkai László legfrissebb videójából kiderült, hogy Szekszárd mellett ellátogatott Pécsre is, ahol kérdőre vonta Fogarasi Gábort, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselőjét a Lánc utcai társasház ügyében, mivel szerinte a lakók továbbra is panaszkodnak az önkényes lakásfoglalók miatt, sőt azt állította, hogy az önkormányzati társasház rosszabb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt, a fideszes vezetés idején.

A videó tanulsága szerint Ásotthalom polgármestere nem sokat finomkodott, egykori párttását a folyosón kérte számon, pontosabban vádolta meg azzal, miért nem szűnt meg minden probléma a tömbházban, amióta a Jobbik koalíciós partnereivel közösen átvette a vezetést Pécsett. A Fogarasi Gábort válaszolni sem engedő Toroczkai az egyszerre minden értelmet nélkülöző és kínos akcióját azzal tetézte, hogy lejátszott egy hangfelvételt, amin az volt hallható, hogy úgy kapott valaki egy másfél szobás lakást, hogy lefeküdt Fogarasi Gáborral.

Évtizedes probléma, amit nem akart megoldani a fideszes vezetés

Lapunk megkereste Fogarasit, aki érdeklődésünkre elmondta, évtizedes problémáról van szó, amit most valamiért rajta kért számon a Mi Hazánk elnöke.

Fogarasi szerint a fideszes vezetés gyakorlata az volt, hogy szerződést kötött az önkényes lakásfoglalókkal és meghosszabbította azok szerződéseit is, akik a közösségi együttélés szabályait nem tartották be, emellett tartozásokat halmoztak fel, ő azonban ezt a gyakorlatot fel akarja számolni.

A jobbikos politikus arról is beszélt, hogy már ellenzékiként is szívügye volt az önkormányzati lakás sorsa, az alig egy év alatt azonban nem lehetett csodát tenni az ügyben, a munkát pedig az sem segítette, hogy jóformán négy hónap kiesett a koronavírus miatt.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a Lánc utcai önkormányzati társasház rendbetétele már elkezdődött, folyamatosan dolgozik a megoldáson.

Megjegyezte, olyat nem lehet csinálni, hogy erőszakkal elvitetnek onnan embereket, ehelyett a jog eszközével akarja megszüntetni a nem kívánatos állapotokat. Kiemelte, sok tisztességes ember is lakik a tömbben.

A helyreállítás elkezdődött, de még biztosan eltart egy ideig

A pécsi ellenzéki önkormányzati képviselő a helyreállítás kapcsán megemlítette, hogy

eddig már több mint 10 családot mentettek ki a társasházból és továbbiak elhelyezése is folyamatban van, ezenkívül biztonsági ajtókat szereltek fel, így megakadályozva, hogy az önkényes lakásfoglalók feltörjenek és beköltözzenek további ingatlanokba.

A Toroczkai László által bemutatott hangfelvételen elhangzó állításokat egyébként cáfolta és közölte, jogászai már vizsgálják az esetet, a szükséges jogi lépések pedig meg fogják tenni.