Jön a Budapesti Klímaügynökség: a főváros 1,5 millió eurót nyert klímacéljai megvalósításához

Jön a Budapesti Klímaügynökség: a főváros 1,5 millió eurót nyert klímacéljai megvalósításához

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatja majd, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését.

Budapest másfél millió eurós (kb. 560 millió forint) támogatást nyert a Klímasemleges és intelligens városok küldetés elnevezésű pályázaton, a pénzből létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel szerdán.

A közlés szerint Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával együtt.

A főváros célja, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatja majd, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését

- írták.

Az energiahatékonysági beruházásokért és az energiaszegénység leküzdéséért a fővárosi önkormányzat átfogó, fenntartható, nagyléptékű és többszereplős támogatási programot dolgoz ki, ennek részeként létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely első feladataként a nemzetközileg már elterjedt Super ESCO üzleti modellt fogja alkalmazni - közölték.

Mint írták, a "Super Energy Service Company" lényege olyan szolgáltatás, amely a köz- és a magánszféra együttműködésével biztosítja energiahatékonysági beruházások támogatását.

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja - áll a közleményben.