Szinte a futam előtt eldőlt a Monacói Nagydíj, Verstappen győzött

Szinte a futam előtt eldőlt a Monacói Nagydíj, Verstappen győzött

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte az idei Monacói Nagydíjat, és mivel nagy riválisa, a mercedeses brit Lewis Hamilton csak hetedik lett, átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben is.

A szombati kvalifikáción Verstappen csak a második legjobb időt autózta, a leggyorsabb a hazai pályán versenyző (monacói állampolgár) ferraris Charles Leclerc volt, tehát őt illette az első rajtkocka. Ám Leclerc a kvalifikáció végén a szalagkorlátnak csapta a tűzpiros autót. A Ferrarinál úgy döntöttek, nem cserélik ki a megsérült (?) sebességváltót, az ugyanis boxutcai, tehát utolsó helyről indulást jelentett volna. Leclerc azonban a rajtrácsra vezető körön jelezte, gond van az autójával, így nem tudott elindulni. A futam után Leclerc azt mondta, az autó bal hátulján tört el valami, nem a váltóval volt gond.

Verstappen élt is az ölébe hullott pole pozícióval, a mellőle induló Bottassal szemben megőrizte helyét, jól taktikázott, így rajt-cél győzelmet aratott.

A futam nagy vesztese a Mercedes, Hamiltonnak nagyon nem ment, Bottasnak pedig a kerékcsere során beszorult és nem jött le a jobb első kereke, így feladni kényszerült a versenyt. (Valaki adhatott volna nekik egy WD40-et! – A szerk.)

Verstappen pályafutása során először győzött Monte-Carlóban, a második helyen Carlos Sainz végzett a Ferrari volánjánál (a maranellói istállónak a tavalyi török futam óta ez az első dobogós helyezése), míg a harmadik Lando Norris lett a McLarennel. A további sorrend: Sergio Perez (Red Bull), Sebastian Vettel (Aston Martin), Pierre Gasly (AlphaTauri), Lewis Hamilton (Mercedes), Lance Stroll (Aston Martin), Esteban Ocon (Alpine), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo).

Az összetett pontversenyben Max Verstappennek 105, Lewis Hamiltonnak 101 pontja van. A konstruktőrök világbajnoki versenyében ugyancsak átvette a vezetést a Red Bull, 149 pontjuk van, szemben a Mercedes 148 pontjával.