Novemberben leszavazták a fideszes alpolgármester jutalmát, decemberben újra szavaznak róla

Talán most nem lesz kormánypárti hiányzó Fóton.

Pótvizsga nincs – ezzel a két szóval utasította el Orbán Viktor miniszterelnök Vona Gábornak azt az indítványát, hogy – miután elbukott Orbán Alaptörvény-módosító kezdeményezése – a szegénymigránsok letelepítésének megtiltása mellett a letelepedési kötvények által Magyarországra érkező gazdag migránsok betelepítésének lehetőségét is zárják ki. Persze, hogy Orbán védi a kötvénybizniszt, hiszen kegyeltjeinek, Rogán Antal propagandaminiszternek és Habony Árpád ibizai bulibárónak ez sok-sok pénzt jelent.

Orbánhoz fordult a parlamentben Vona: "képes normálisan küzdeni, vagy csak a mocskolódás maradt?"

Vona Gábor azonnali kérdésben fordult a miniszterelnökhöz a parlament hétfői ülésén. A Jobbik elnöke arra volt kíváncsi, mi változott a Fidesz migrációs politikájában, majd emlékeztetett: ahelyett, hogy kivezették volna a letelepedési kötvényeket, újabb irodát nyitottak Irakban, üzenve az ISIS terroristáinak, hogyha forró a talaj, nyugodtan jöjjenek Magyarországra.

Ez a kis intermezzo azért illik ide, mert a Fidesz kétszínűségét napnál világosabban megvilágítja: ha a fideszesek pénztárcájáról van szó, akkor igenis van pótvizsga!

Történt ugyanis, hogy a fóti képviselő-testület november 22-i ülésén a városvezetők, konkrétan a fideszes polgármester és az ugyancsak kormánypárti alpolgármester jutalmazásának kérdése is felmerült. A város Pénzügyi és Jogi Bizottsága előterjesztésére Bartos Sándor polgármester részére kéthavi jutalmat terjesztett elő, majd egy módosító javaslattal azt indítványozták, a polgármester saját hatáskörben „éljen” (így, felszólító és nem feltételes módban!) az alpolgármester jutalmazásának lehetőségével. Ez egyhavi plusz illetményt, azaz 628 200 forintot jelentett volna Németh József alpolgármesternek.

A testületi ülésről készült jegyzőkönyv szerint Bartos Sándor jelezte, érintettként nem kíván részt venni a döntéshozatalban, Németh József alpolgármester és egy további fideszes képviselő pedig nem volt jelen az ülésen. Így az egyik MSZP-s képviselő a négy másik fideszessel hiába támogatta az alpolgármester jutalmazásáról szóló előterjesztést, legalább 6 igen szavazat kellett volna, azaz az indítvány nem kapta meg az igényelt minősített többséget.

Bartos polgármester jutalmazását viszont a képviselő-testület a 4 fideszes és 2 MSZP-s képviselő voksaival megszavazta. Nem ez az első alkalom, hogy pénzügyek miatt összeáll a Fidesz és a baloldal. Az Alfahír is többször beszámolt róla, hogy Mészáros Lőrinc a baloldali milliárdossal, Dunai Györggyel közösen több, milliárdokra rúgó közbeszerzést is elnyert.

Ma 4,4 milliárdot kaszál a Fidesz és a baloldal gazdasági koalíciója

Mint arról korábban beszámoltunk, Mészáros Lőrinc Mészáros és Mészáros Kft.-je, valamint a baloldali milliárdos, az ország 30. leggazdagabb embere, Dunai György által birtokolt EuroAszfalt Kft. alkotta M-E 2020 Konzorcium közösen építheti ki Gyöngyös csatornahálózatának korszerűsítését. Abból a tenderből a két milliárdos cégei 2,3 milliárd forint bevételre tehetnek szert.

Az alpolgármesterre nem hatottak főnökének, Orbán Viktornak szavai, és pótvizsgára jelentkezett. A város képviselői ugyanis mától vehették át a következő testületi ülésre előkészített dokumentumokat. Az egyik ellenzéki képviselő már át is vette azokat, és a birtokunkba került előterjesztés megerősíti az Alfahírnek azon korábbi értesülését, miszerint a Lévai Sándorné fideszes képviselő által vezetett Pénzügyi és Jogi Bizottság azt javasolja, a képviselő-testület decemberi ülésén döntsön az alpolgármester 628 200 forintos jutalmáról.

Az év végi jutalom megszavaztatása azért is érdekes, mert Németh József alpolgármester egyben a fóti Városközpont Projekt munkacsoport vezetője is. Ennek a plénumnak az lenne a feladata, hogy mindent előkészítsen egy új, korszerű fóti városháza megépítésével kapcsolatban. Ám nagyon úgy tűnik, semmi nem lesz belőle. Az ötéves ciklusból ugyanis kevesebb, mint két év van hátra, és Fót közbeszerzési terveiben mindössze két hatástanulmányra irányoztak elő egyszer 20, egyszer pedig 10 millió forintot. A Közbeszerzési Értesítő adatai szerint sincs egyetlenegy ajánlatkérés sem kiírva a fóti városháza beruházásával kapcsolatban.

„Ennél nagyobb pofátlanságot nemigen tudok elképzelni – nyilatkozta Merkwart Krisztián, Fót jobbikos képviselője az alpolgármester esetleges jutalmazásáról feltett kérdésünkre. – Nem sikerült elég szavazatot összekaparni novemberben, ezért decemberben újra szavaznak róla. Valószínűleg csak az ő saját szavazatával lesz meg a szükséges szavazatszám” – tette hozzá a városatya. Merkwart felháborítónak tartja a jutalmazásnak még a felvetését is, ugyanis annak ellenére akarnak jutalmat adni Németh alpolgármesternek, hogy ő a Városközpont Project munkacsoport vezetője.

Ennek a munkacsoportnak feladata, hogy előkészítsen mindent az új városháza építésével kapcsolatban. Az egyik legfontosabb beruházás lenne ebben a ciklusban, mégis egyelőre egy szalmaszálat sem sikerült keresztbe tenni ezzel kapcsolatban

– hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.