Egymillió eurót kapnak a cirkuszok - egy külföldi társulaton is segít a magyar állam

Egymillió eurót kapnak a cirkuszok - egy külföldi társulaton is segít a magyar állam

Nem mondhatja senki, hogy a bajban nem segít a magyar állam. Ezúttal a magyar (és közvetve legalább egy külföldi) cirkuszi társulatoknak juttat egymillió eurót a kormány.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár - egyben a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos - a Cirkuszi Világnaphoz kapcsolódva közleményben biztosította a magyarországi cirkuszművészeket a kormány támogatásáról. A Szinház Online-ra felkerült dokumentumból kiderül, hogy 

"Magyarország kormánya elismeri és tiszteli a cirkuszművészetet, -odafigyel az artista társadalomra legyen az állami intézmény, privát utazó cirkusz vagy egyéni művész, fiatal pályakezdő vagy idős artista – ezért a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül jelentős támogatással, 1 millió euróval segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet"

Egy külföldi cirkusz díjmentes telephelyhasználatát is a magyar adófizetők fizetik

A támogatás részeként többek között gyorssegélyt kapnak az utazó cirkuszok, a munka nélkül maradt, illetve a nyugdíjas artisták is.

Emellett a Fővárosi Nagycirkusz budapesti telephelyét ingyenesen használhatja egy Magyarországon rekedt cirkusz teljes társulata a járvány idején, emellett a Nagycirkuszban rekedt hat artistacsoportnak a cirkusz ingyenesen étkezést, szállást és gyakorlási lehetőséget biztosít.

Előre kifizetik az előadásokat

A közleményből kiderül, hogy "előkészítés alatt áll egy nagyobb, 300.000 eurós segély, amely értelmében az állam egy utazó cirkusztól előre megvásárol egy-egy előadást. Ezeknek az előadásoknak a díja előre kifizetésre kerül, amelyből a cirkusz az átmeneti időben felkészülhet az újrakezdésre.

Végül pedig - mint írják - a "pandémiás helyzet elmúltával Magyarország nagyszabású hálaadó kulturális rendezvénysorozatot indít, melybe az artista társadalom aktívan bekapcsolódik"

"Magyarország kulturális szereplői rendkívüli felelősséggel szolgálják a nemzet mentálhigiénés egyensúlyának fenntartását, a lelki egyensúly a béke, a kiegyensúlyozott és fegyelmezett nyugalom megőrzését"

- olvasható Fekete Péter közleményében.

A kulturális dolgozóktól inkább csak elvesznek

A Fővárosi Nagycirkusz korábbi igazgatója, jelenleg kultúráért felelős államtitkár a múlt héten még - a kulturális dolgozók esetében persze - még nagyon fontosnak tartotta megjegyezni, hogy akik nem csinálnak semmit, azokra nem lesz majd szükség:

"Azok a könyvtárosok, akik nem csinálnak semmit, ő rájuk majd nem lesz szükség, és azokra a könyvtárosokra, akik aktívak, akik kitalálják, hogyan lehet új és új programot hozni, ők nagyon sok pénzért ott fognak tudni maradni."

A kulturális szakmában óriási felháborodást okozott kijelentés persze csak a jéghegy csúcsa: a világjárvány idejére időzítve a kormányzat ugyanis szép csendben elveszi a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Mind a szakma, mind a szakszervezetek éles tiltakozását kiváltó törvényt a kormányzat a világjárvány árnyékában rekordgyorsasággal igyekszik átnyomni a törvényhozáson. 

Kulturális dolgozók: az utolsó vacsorát a kivégzés követi

Nem kérnek a Kormány húsvéti ajándékából a közgyűjteményi dolgozók. A könyvtárosokat, muzelógusokat és levéltárosokat képviselő szakszervezet tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszűntetése ellen A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, mely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná - olvasható a szakszervezet húsvét hétfőn kiadott közleményében.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szerint a közalkalmazotti státusz elvétele azt jelenti, hogy a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe kerülnek a kulturális dolgozók.

Mint írják:

"A kulturális területen ma még a közszférán belül is méltánytalanul alacsonyak a jövedelmek. A közalkalmazottak munkavállalóvá válása – a jelenlegi bérszint mellett – nem oldja meg az ágazat súlyos bérproblémáját. Félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el és hogy sok, a pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem választja a közgyűjteményi, kulturális pályákat!"

Mint ismert, a kormányzat a státusz elvonása mellett csupán hat százalékos béremelést kínál a dolgozóknak úgy, hogy a területen 12 éve nem kaptak fizetésemelést.