Az MTA államosítása miatt léptek ki a Professzorok Batthyány Köréből

Pedig ez egy polgári, mondhatni kormányközeli testület.

Freund Tamás, a Széchenyi-díjas neurobiológus a kilépéséről az Index-nek számolt be. Döntését azzal magyarázta, hogy olyan mértékben megosztott az Akadémia ügyében a Professzorok Batthyány Köre (PBK), hogy már nem kívánt tovább tag maradni, és kilépett Szathmáry Eörs evolúcióbiológussal együtt. (Korábban már Ángyán József is hátat fordított a csoportnak.)

Azt tudni, hogy PBK elnöke Náray-Szabó Gábor nem élt kritikával az MTA államosításával kapcsolatban, szerinte a kormány azt csinál, amit akar. De úgy tűnik, ezt nem mindenki látja így.

A Jobbik nem szeretné, hogy a tudományos életbe visszajöjjön a Rákosi-korszak

„A Fidesz célja megfélemlíteni az egész magyar társadalmat közmunkástól átlag dolgozón keresztül egészen a tudósokig" - jelentette ki Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke. A politikus úgy véli, annak a javaslatnak, mellyel a kormányzat közvetlenül beleszól a tudományos életbe, ez a célja.

Mint ismert, a költségvetési törvényből derült ki, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium magához vonná az Akadémia költségvetését.