Fülöp-szigeteki nők: „Otthonosan érezzük magunkat Magyarországon”

Fülöp-szigeteki nők: „Otthonosan érezzük magunkat Magyarországon”

Egyes vendégmunkások meleg fogadtatásban részesülnek, mások szerint viszont a kultúrájuk nem kompatibilis a lakókörnyezetükkel.

Miközben Orbán Viktor kemény álláspontot képvisel a bevándorlással szemben, a munkaerőhiány miatt több száz külföldi vendégmunkás előtt nyitja meg Magyarország kapuját - írja riportjában az Euronews.

Uniós szinten a magyar miniszterelnök szavakban ugyan keményen migrációellenes álláspontot hangoztat, ám helyi munkaerő hiányában és az új ipari fejlesztések okán már több száz harmadik országbeli állampolgár, úgynevezett vendégmunkást engedett be hazánkba. Ez nyilvánvaló ellentmondás a lap szerint.

Munkatársaik egy meg nem nevezett gyárba látogattak, ahol Fülöp-szigeteki nők elmondták, nemrég érkeztek, kétéves szerződéssel. Szállásukat pedig egy magyar munkaerő-közvetítő cég biztosítja. A helybeli lakosság fogadtatása kapcsán egyikük úgy fogalmazott:

„Nem érzünk semmilyen diszkriminációt! Az emberek melegek és barátságosak, otthonosan érezzük magunkat Magyarországon!”

Gödre, a koreai Samsung hatalmas akkumulátorgyárához is elutaztak riportereik, de nem válaszoltak interjúkéréseikre. A helyiek azonban arról számoltak be, hogy a zaj és a környezetre gyakorolt hatás a fő gond, illetve hogy a kultúrájuk nem kompatibilis a lakókörnyezetükkel.

Megfordultak Kisteleken is, ahol egy olasz elektromos kábel-óriás, a Prysmian gyárában tettek látogatást. Ott a cég által alkalmazott 60 indonéz munkavállaló egyike arról szólt, sok lehetőséget lát a jövőben. A férfi azt is elmondta,

bár nehéz itt dolgozni, szerintem jó, mert itt mindig mindenki segít nekem.

Az indonéz férfiről pedig felettese úgy fogalmazott:

„Aggódtunk, de néhány nap után mindenki meggondolta magát. Én 40 éve vagyok itt, és ő is itt lesz 40 évig.

Emlékezetes, Orbán Viktor még múlt tavasszal beszélt arról, hogy az országnak félmillió új munkahelyet kell teremtenie a következő években, elismerve, hogy külföldi munkaerőre is szükség van. Az elmúlt években ugyanis nagyjából 700 ezer magyar aktív dolgozó hagyta hátra Magyarországot, főleg Nyugat-Európába költözve.

(Címlapkép: Vendégmunkások a Maglódi úton - N1TV)