Fülöp-szigeteki vendégmunkások költöztek egy félkész családi házba Győrben

Fülöp-szigeteki vendégmunkások költöztek egy félkész családi házba Győrben

A helyi civil képviselő szerint a rendeleteket kijátszva találnak ilyen megoldásokat, a magyar lakosok pedig tűrni kötelesek az új helyzetet, így idővel Bácsa lehet a megyei jogú város munkásszállónegyede.

Helyi rendelet tilalma és a helyiek tiltakozása ellenére alakítanak át egy egykori családi házat külföldi vendégmunkások munkásszállójává. A Telex tudósítása szerint Bácsán, Győr északi kertvárosi részében egy kis utca régi házát befektetők vették meg, majd oda Fülöp-szigetekiek költöztek be. Bár a 38 helyiséggel tervezett ingatlan még el sem készült nyár óta.

A hatósági szemle során a a kormányhivatal a ház felújítási-átalakítási tervének az egyik felét, az új szárny építését első fokon nem engedte. Alapvetően azért kaszálták el részben a tervet, mert a szakemberek szerint a győri építési szabályzat értelmében az ingatlan „falusias lakóövezetben fekszik, ott pedig szálláshely szolgáltató épület nem helyezhető el”. Nem beszélve arról, hogy eredetileg családi ház elkészültére kértek engedélyt. Ám az építkezés nem állt meg, és a lap arra figyelmeztet, hogy

ehhez hasonló helyzet hamarosan Magyarország más településein is előállhat.

A jól informált helyben élők már nyáron tudták, hogy a Fülöp-szigetekről érkeznek majd a lakók, és egy sms-váltás szerint egy munkaerő-közvetítő cég igényeire alapozva építik át a bácsai házat.

Ha az eredeti tervek valósultak volna meg, akkor akár ötvenen is elfértek volna ott, de így is lehet 20-25 új lakóra számítani

- írja a lap, megjegyezve, hogy a helyiek épp emiatt lázadtak fel, féltve a környék nyugalmát.

Az említett városrész civil önkormányzati képviselője, Bárány István azt vetítette előre, hogy miután alsó hangon 25 ilyen estről van tudomása, előbb-utóbb Bácsa lehet Győr munkásszállónegyede.

Bárány megerősítette, hogy nemrégiben valóban 8-10 filippínó vendégmunkás költözött be a szóban forgó házba. Az ázsiai dolgozók munkavállalási céllal érkezetek, papírjaik ehhez még nincsenek, de egy hónapjuk van, hogy beszerezzék azokat.

Ugyanakkor a Telex által megkérdezett helyiek úgy tapasztalták, hogy a beköltözők amúgy kedvesek, barátságosak, nincs velük baj. Emellett az a sejtésük, hogy a komáromi akkumulátorgyárban dolgoznak. A gondjuk főként azzal van, hogy egyre többen jönnek, először csak tízen voltak, utóbb viszont már negyvenen szálltak ki az őket szállító buszból egy hasonló háznál. Ezenfelül Bárány úgy gondolja, az is baj, hogy

a rendeleteinket kijátszva találnak ilyen megoldásokat, a régi lakosok pedig tűrni kötelesek az új helyzetet.

A munkaerőhiány azonban hazánkban komoly problémát jelent, pláne a nyugati határszélen. Az állam pedig zászlajára tűzte, hogy a betöltetlen álláshelyek miatt harmadik országból származó vendégmunkások tömegét mozgósítja.

Nemrég számoltunk be arról, hogy például Sopronban már thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában; és Szombathely egyik üzemébe pedig kenyai vendégmunkások újabb csoportja érkezett.

Az utóbbi időben a Fidesz egyszerűsített törvényi környezetet teremtett a harmadik országbeli vendégmunkások hazánkban való foglalkoztatása érdekében, jellemzően az újonnan létesített akkumulátorgyárak berkeiben. Bár időközben részint visszakoztak az eredeti tervtől, mindenesetre Orbán Viktor már hangot adott azon elképzelésének, hogy pár éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség Magyarországon.

(Címlapkép: Munkásszálló épül Győrben, Bácsán - Bárány István/Facebook)