Kenyai vendégmunkások újabb csoportja érkezett Szombathelyre

Kenyai vendégmunkások újabb csoportja érkezett Szombathelyre

A kelet-afrikai országból újabb turnus jött dolgozni Magyarországra, a megyei jogú város egyik üzemébe.

Már mások mellett kenyai vendégmunkásokkal is találkoztak Szombathelyen – írja a Nyugat.hu olvasói jelzése alapján. Ahogy azt kifejtették, többen is találkoztak a városban velük, de arról ellentmondásos információk keringenek, hogy mely cég vagy cégek foglalkoztatják őket.

Szombathely egyik nagy munkaadója, az Ivy Technology a lap körkérdésére egyértelművé tette, hogy

a megyei jogú városban fekvő telephelyén jelenleg 35 kenyai állampolgárságú munkavállaló dolgozik, és betanított munkát végeznek.

Az első csoport a kelet-afrikai országból még év elején érkezett, míg a második október végén. A portál úgy tartja, utóbbiak megjelenése keltette fel olvasóik érdeklődését.

A 35 kenyai dolgozó közül viszont csak ketten nők. Ezzel kapcsolatban az Ivy Technology azt válaszolta:

„A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre.”

Egy éve már a Fülöp-szigetekről származó jövevényekkel is megismerkedhettek a szombathelyiek. De a magyarok, a filippínók és a kenyaiak mellett további öt nemzet képviselői is dolgoznak ott. A hatályos jogszabályok értelmében a külföldi munkavállalók két évre kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt. A cég bérel nekik lakóingatlanokat, melyek között vannak önálló házak és társasházi lakások egyaránt.

Arra is kitér a lap, hogy kifejezetten súlyos munkaerőhiánnyal küzd Nyugat-Magyarország, jelesül a magasabb béreket kínáló Ausztria elszívó hatása miatt. Nemrég számoltunk be arról, hogy például Sopronban már thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonában.

Emlékezetes, a Fidesz egyszerűsített törvényi környezetet teremtett a harmadik országbeli vendégmunkások hazánkban való foglalkoztatása érdekében, zömmel az újonnan létesített akkumulátorgyárak berkeiben. Bár időközben részint visszakoztak az eredeti tervtől, mindenesetre Orbán Viktor már hangot adott azon elképzelésének, hogy pár éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség Magyarországon.

(Címlapkép: Ivy Technology Magyarország - Facebook)