Feszültséglevezetés? Találkozik a görög kormányfő és a török elnök

Feszültséglevezetés? Találkozik a görög kormányfő és a török elnök

Találkozik egymással a júniusi NATO-csúcsértekezlet margóján Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök – jelentette be hétfőn Athénban Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, aki török hivatali kollégájával, Mevlüt Çavuşoğluval tárgyalt.

A találkozót követően Déndiasz leszögezte: azon munkálkodnak, hogy felülkerekedjenek a Törökországgal fennálló „komoly nézeteltéréseken”. „Teljes mértékben tudatában vagyunk a nézeteltéréseknek és egyes nagyon komoly esetekben az általunk képviselt, szöges ellentétben álló álláspontoknak” – mondta. „A mai találkozó célja az volt, hogy megpróbáljunk kialakítani egy kezdeti tárgyalási folyamatot, és amennyiben lehetséges, a helyzet fokozatos normalizálását” – közölte.

A görög külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón Çavuşoğlu elmondta: a kereskedelmi kapcsolatok javítására törekszenek, és megállapodtak abban, hogy a turizmus megsegítése érdekében a két ország elismeri a másik által használt védőoltásokat a koronavírus ellen. „Szeretném elmondani, hogy bennünk, Törökországban megvan a szándék ezekre a tettekre, és örömmel látom ugyanezt a szándékot Görögország részéről” – jelentette ki a török tárcavezető.

Bár a két ország vasárnap szúrós megjegyzéseket intézett egymáshoz a muszlim kisebbség görögországi státuszával kapcsolatban, a külügyminiszterek a hétfői találkozón kínosan ügyeltek arra, hogy ne keveredjenek szóváltásba, ahogyan az Déndiasz áprilisi törökországi látogatásán történt.

Ankara és Athén között régóta feszült a helyzet. Görögország egyebek között azt veti a török vezetés szemére, hogy kizárólagos gazdasági övezetében folytat illegálisan kutatást gázlelőhelyek után a Földközi-tengeren. Törökország azzal érvel, hogy a térség, ahol kutatást végez, a török kontinentális talapzathoz tartozik, ezért joga van az ásványkincsek kiaknázására. A vita tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem katonai konfliktusba sodródtak. A kedélyek azóta valamelyest lecsillapodtak. A két ország kapcsolatát tovább terheli a bevándorlás és Ciprus státuszának kérdése is.

Erdoğan és Micotákisz egyetlenegyszer találkoztak azóta, hogy utóbbit 2019 nyarán beiktatták görög miniszterelnöknek. Arra a tárgyalásra szintén egy NATO-találkozón került sor.

(MTI)