A korrupcióval vádolt perui exelnök nem kapott menekültstátuszt Uruguayban

Bánhatja, hogy nem Orbán vezeti Perut.

Nemcsak Kelet-Európában és a Balkánon virágzik a korrupció, hanem Latin-Amerikában is. Azonban úgy tűnik, ott még nem sikerült életre szóló érdekszövetséget barátságot kötnie egymással a kormányfőknek, mint itt Orbánnak és Gruevszkinek.

A 69 éves perui exelnök, Alan Garcia ugyanis hiába folyamodott a limai uruguayi követségen menedékkérelemért, miután hazájában korrupciós vádak miatt a bíróság elrendelte, hogy nem hagyhatja el az ország területét, a dél-amerikai állam nem hajlandó befogadni.

Tabare Vazquez uruguayi elnök Montevideóban jelentette be, hogy hazája nem ad menedékjogot Alan Garcianak, aki 1985-1990, majd 2006 és 2011 között kormányozta Perut, mert

bíznak a perui bíróságok függetlenségében.

A Reuters beszámolója szerint a perui elnök, Martin Vizcarra üdvözölte a döntést, aminek bejelentése után Garcia visszatért limai otthonába és tovább folytatódhat a nyomozás arról, hogy elnöksége idején valóban kenőpénzt fogadott-e el a brazil Odebrecht vasútépítő cégtől.

Néhány éve még nem gondoltuk volna, hogy a dél-amerikai államok jobban bíznak majd egymás jogállamiságában, mint a kelet-európaiak. Nagy balszerencséje Garciának, hogy nem Orbán Viktor vezeti valamely szomszédos államot.