A Fidesz már nem nagyon akar Salviniékkal együttműködni

A Fidesz már nem nagyon akar Salviniékkal együttműködni

Az EP-választás nem hozott populista áttörést, továbbra is a Néppárt a legnagyobb frakció, vélhetően hármas koalícióban a szocdemekkel és a liberálisokkal, vagy esetleg a Zöldekkel fogják dominálni az Európai Parlamentet.

A Fidesz kommunikációja igazodik is az új helyzethez, a választás előtt körbeudvarolt Matteo Salvinivel már nem nagyon akarnak szövetkezni, legalábbis ez derült ki Gulyás Gergely szavaiból a csütörtöki Kormányinfón:

„Tiszteljük az olasz kormányt, ettől még a közös koalícióban, vagy frakcióban való együttműködésre kevés lehetőséget látok. És nem Salviniék vagy a Liga miatt, hanem mert a szövetségesek között már vannak olyanok, amelyekkel az egy frakcióban való együttműködés esélyét rendkívül csekélynek látom.”

Orbánnak nem lesz túl nagy szava abban, hogy ki legyen az Európai Bizottság új elnöke

Elkezdődött az uniós Trónok harca a legfontosabb pozíciókért, rögtön egymásnak feszült a két legerősebb tagállam, ezúttal mást diktálnak a német és francia érdekek. Az EP-választáson elmaradt a populista forradalom, a Matteo Salvini-fémjelezte oldalnak az egyik legnagyobb ellenfele a klímaváltozás volt. Szicherle Patrikot, a Political Capital elemzőjét kérdeztük Európa új erőviszonyairól.