A jelentős méretű népbetegségek miatt is változtatni kell gyógyszer-támogatási rendszeren

A lakosság 2012 óta többet költ gyógyszerre, mint az állam.

Varga-Damm Andrea, a legerősebb ellenzéki párt országgyűlésiképviselő-jelöltje hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 1989 előtt jelképes összegbe kerültek a gyógyszerek és nagyjából 1100 féle létezett, addig 1992 óta jelentősen megnőtt a készítmények száma és ára.

A lakosság 2012 óta többet költ gyógyszerre, mint az állam - mondta a politikus, aki szerint ez nem helyénvaló, mert az egészségügyi járulékokból telne nagyobb állami szerepvállalásra.

Megjegyezte azt is, hogy a kiváltott gyógyszerek fele népbetegség kezelésére szolgál. Kiemelte, hogy Magyarország a nemzetközi gyógyszerpiac 0,36 százalékát teszi ki, azaz arányosítva egy 24 millió fős ország gyógyszerfogyasztását adja.

Varga-Damm Andrea a KSH adataira hivatkozva ismertette: a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű emberek is 2,8 százalékot költenek gyógyszerekre, előbbiek évente 14 ezer, utóbbiak 59 ezer forintot. Értékelése szerint a különbség a tudatosságban van, az alacsonyabb jövedelműek pedig nem tudják megvásárolni az összes szükséges gyógyszert.

A Jobbik politikusa a gyógyszerfelírási szokások, a kereskedők és az orvosok kapcsolatának transzparenssé tételét sürgette, továbbá három csoportot határozott meg, amelyeket a jelenleginél fokozottabban kell támogatni. Ezek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a krónikus betegek, valamint a beteg gyermeket nevelő családok - sorolta.