Jobbik: meg kell akadályozni, hogy Orbánék népszavazás nélkül vezessék ki hazánkat az EU-ból!

Jobbik: meg kell akadályozni, hogy Orbánék népszavazás nélkül vezessék ki hazánkat az EU-ból!

Gyöngyösi Márton közölte, amennyiben a beadott kérdésük átmegy Nemzeti Választási Bizottság rostáján, egy érvényes népszavazás három éven keresztül kötelezné a parlamentet, hogy ne hozzon olyan döntést, amely Magyarországot az Unióból történő kilépéshez segíti hozzá.

A Jobbik ma benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz a népszavazási kérdését. Ennek lényege, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, amely az EU-ból való kilépésünket eredményezheti - írja sajtóközleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője.

Úgy látja:

mára teljesen világossá vált, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból.

A kormány gondoskodott afelől, hogy ha bárki népszavazást szeretne kezdeményezni az uniós tagságunkról, azt ne tehesse meg, hiszen az Alaptörvény tiltja - jegyzi meg a konzervatív néppárt vezetője.

Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik

Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke ma reggel a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, ha a kormány ki akarná vezetni az országot az EU-ból, akkor azt egy törvényjavaslattal megtehetné, amit a kétharmados parlamenti többség megszavazna. De mivel annak idején népszavazással csatlakoztunk az EU-hoz, ha bárki fejében megfordulna a kilépés, csak és kizárólag népszavazás útján lehetne megtenni.

Gyöngyösi kiemelte:

ha Orbán Viktor úgy döntene, hogy kivezeti az országot az EU-ból, akkor az Országgyűlés elé terjeszthet a kormány egy indítványt, amellyel kiléptethetné Magyarországot az Európai Unióból.

Felidézte, 2003-ban népszavazással csatlakoztunk az Unióhoz, ezért a Jobbik rendkívül fontosnak tartja, hogy a kilépés, az ország kivezetése se indulhasson meg a választópolgárok megkérdezése nélkül, erről is kizárólag népszavazás keretében dönthessenek a magyar emberek.

A párt elnöke kifejtette: a Jobbik szakértői megtettek mindent annak érdekében, hogy a népszavazási kérdés a Nemzeti Választási Bizottság határozataiban és az Alaptörvényben foglaltaknak megfeleljen, vagyis átmenjen a rostán, és megkezdődhessen a 200 ezer aláírás összegyűjtése a referendum tényleges kiírásához.

Amennyiben ez megtörténne, egy érvényes népszavazás három éven keresztül kötelezné a parlamentet, hogy ne hozzon olyan döntést, amely Magyarországot az Unióból történő kilépéshez segíti hozzá

- zárul közleményt.