Gyöngyösi Márton: Orbán Viktor semmilyen harcba nem vonult és semmilyen háborút nem nyert meg

Gyöngyösi Márton: Orbán Viktor semmilyen harcba nem vonult és semmilyen háborút nem nyert meg

Mint arról beszámoltunk, egyik pillanatról a másikra kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát. A magyar kormány váratlanul felmondott Baranyai Gábornak. A lap szerint a brüsszeli EU-követség második emberének számító Baranyai másfél órát kapott, hogy összeszedje a holmiját és végleg távozzon a brüsszeli állandó magyar képviseletet irodájából.

Erre is reagált Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este. A konzervatív párt EP-képviselője szerint

káosz uralkodott el a brüsszeli magyar képviseleten és a teljes magyar diplomácián.

Elmondta, úgy tűnik, ez nem is precedens nélküli, hiszen nem olyan régen Stelbaczky Tibor az állandó képviselettől hasonló körülmények között távozott, igaz, ott ő saját aga mondott fel, szakmai okokra hivatkozva.

Gyöngyösi Márton kifejtette, a jelenlegi válságos időszakban az energetika kérdése a legfontosabb kérdés most az Unióban, pontosabban az, hogy miként lehetne az energiaárakat mérsékelni. Az Európai Bizottság egy közös ársapkát javasolt, ennek megvitatása zajlik.

A Jobbik elnöke

meglehetősen érdekesnek tartja az időzítést, hogy éppen most rúgnak ki egy olyan nagykövetet, akinek a portfóliójába tartoznak az energiaügyek.

Ráadásul történik éppen a nagy "brüsszeli szabadságarc" közepette. Ennek szerinte nagyon rossz üzenete van.

Kiemelte, nem ismer még egy olyan diplomáciát, amely ne szakmai alapon választaná meg és így váltaná le a diplomatáit. Magyarországon viszont lojalitás alapon működik a dolog.

Gyöngyösi az uniós csúccsal kapcsolatban azt mondta, jelenleg két terítéken lévő témát vitattak meg, az egyik az ársapka kérdése, a másik pedig az egyfajta kartellbe tömörülve történő közös gázbeszerzés.

A miniszterelnök szabadságharcos, győzelmi jelentéseit nem érti, mivel nem volt mit megnyerni.

"Orbán Viktor semmilyen harcba nem vonult, és semmilyen háborút nem nyert meg"

- fogalmazott a Jobbik elnöke.

Hozzátette, szomorúnak tartja, hogy a magyar kormány inkább az orosz függést választja, és ne azt, hogy az EU-val közös megoldásokat találjunk.