5500 forintot kell fizetnie a győri kórházban annak, aki látni akarja elhunyt rokonát

5500 forintot kell fizetnie a győri kórházban annak, aki látni akarja elhunyt rokonát

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 5500 forintot kell fizetni azért, ha egy hozzátartozó még az elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét - írja az úgytudjuk.hu. Ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek.

A portál értesülését megerősítette Dr. Jávor László főigazgató is, aki a lapnak nyilatkozva elmondta, már két éve bevezették a díjfizetési rendszert.

Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése ugyanis a jogszabályok szerint nem közfinanszírozott, így nincs nevesítve a boncmesterek munkakörében sem.

Pedig a kórház vezetője szerint ezekkel a többletfeladatokkal jár:

  • megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése,
  • az elhunyt hűtőből történő kiemelése,
  • az elhunyt kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése,
  • a bemutató helyiség berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések


A főigazgató szerint a konkrét összeget is az ezen tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján állapították meg. A pénzt a kórház számlájára kell utalni.

Dr. Jávor László szerint ennek nincs köze orvosetikai ügyekhez.

Jelenleg nincs központi szabályozás, de a portál névtelen forrásai szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem tartja elfogadhatónak a győri térítési díjat, az új, egységes szabály alapján vélhetően nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat beszedni a jövőben.