Győzött a taxislobbi! Kivonul az Uber Magyarországról

"Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de kénytelenek voltunk, mert a július 24-én életbe lépő törvény miatt az Uberező sofőrök elveszíthetik a jogosítványukat vagy az autójuk rendszámát, annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek és adót fizetnek. Ezek olyan kockázatok, amiknek az Uber egyetlen magyar alvállalkozó sofőrt sem szeretne kitenni" - áll a portálunkhoz is eljutott levélben.
 
Mint írják, ők mindig is szabálykövetőek és törvénytisztelők voltak, ezért az új törvényt is betartják, hiába tartják rossznak. Hiába tárgyaltak a döntéshozókkal és hiába teljesítették a sofőrök az adózással és engedélyezéssel kapcsolatos elvárásokat, a döntéshozók mégis blokkoló törvényt fogadtak el, ami
 
ellehetetleníti 1200 sofőr munkáját és veszélybe sodorja családjaik megélhetését, bünteti a modern technológiát
 
- fogalmaznak.
 
"Mindez szembemegy az Európai Bizottság állásfoglalásával és szembemegy más európai országok hozzáállásával is. Csak néhányat kiemelve Lengyelország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Litvánia, Spanyolország vagy éppen Anglia úgy döntöttek, hogy a blokkolás helyett a sharing economy megfelelő szabályozását célozzák meg, hogy élen járók lehessenek a digitális gazdaságban. Magyarország sajnos nem így döntött" -
olvasható a levélben.
 
Az Uber jelenleg 480 városban működik világszerte, a blokkolásról szóló magyar törvény egyedülálló a világon, Budapest pedig az egyetlen nagyváros lesz, ahol nem lesz elérhető a szolgáltatás.

Uber-kérdésben is mást mond és mást tesz a Fidesz?

A fejlesztési tárca örül az Uber távozásának, miközben Orbán Viktor gazdasági kabinetének leendő vezetője, Varga Mihály épp ma jelentette ki, hogy „a magyar gazdaságnak minél több innovatív cégre van szüksége” - íjra Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerdai sajtóközleményében.

A politikus felszólította a Fideszt, hogy fejezze be a kettős beszédet és tisztázza: vajon hajlandó-e végre átlépni a XXI. századba, és szabályozott keretek közé terelni a modern kor vívmányait, vagy bennragad a XX. században, és mindent tilt, ami meghaladja a képességeit?

A Jobbik XXI. századi pártként nem kíván gátat szabni az innovációnak, hanem a közösségi gazdaság szereplőit is be kívánja vonni a közteherviselésbe. Ezért ha a választók bizalmából kormányzati megbízást kapnak, a XXI. század kihívásaira XXI. századi válaszokat fognak adni – zárul a Jobbik alelnökének közleménye.