Ötvenes évek: A fideszes polgármester jelentette fel azt a gyulai ellenzékit, aki a véleményét írta le a Facebookon

Ötvenes évek: A fideszes polgármester jelentette fel azt a gyulai ellenzékit, aki a véleményét írta le a Facebookon

A Magyar Narancs értesülései szerint Gyula fideszes városvezetője, Görgényi Ernő jelentette fel Csóka-Szűcs János helyi ellenzéki aktivistát, akit múlt héten szerdán vittek el egy rendőrségi akció keretein belül. Később a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a férfi ellen.

Mint ismert: nemrégiben bevittek egy ellenzéki aktivistát, amiért egy bejegyzésében az ágyfelszabadítási rendeletet bírálta. A rendőrség úgy ítélte meg, hogy a helyi Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.” Rémhírterjesztés gyanúja miatt házkutatást tartottak a házában, lefoglalták a számítógépét és mobiltelefonját, majd rabosították és kihallgatták. Végül 4 órával később hazaengedték a mozgássérült férfit.

A hétfői napon ismét behívták a férfit, majd visszaadták lefoglalt eszközeit, valamint közölték vele, hogy a város polgármestere, a kormánypárti Görgényi Ernő jelentette fel április 20-án. 

Ezek után mégis furának tűnik, hogy miért kellett 23 napnak eltelnie, mire a rendőrség kiment a férfihoz a szóban forgó poszt miatt.  Ráadásul, mint kiderült egy másik bejegyzés miatt indult az eljárás. A férfi szintén április 20-án írt egy posztot arról, hogy az ágyfelszabadítási rendelettel kapcsolatban megjegyezte: az intézkedés „valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti.”

Görgényi Ernő ezt értékelte úgy, hogy megfelel a járvány elleni védekezés akadályozásának, ezért

arra kérte Kolysza Zoltán gyulai rendőrparancsnokot, vonja felelősségre az elkövetőt.

A Gyulai Járási Ügyészség végül nem tartotta törvénysértőnek a bejegyzést és még a múlt pénteken helyt adott annak a panasznak, amit a gyanúsítással szemben Csóka-Szűcs és jogi képviselője benyújtott a vádhatóságnak. Így megszüntette a büntetőeljárást.