Rosszabbul állunk, mint Gyurcsány idejében

Kevesebbet költünk gyógyításra, mint a szocik alatt.

Csak extra-támogatással tartható fenn a hazai egészségügy működése: a kormány idén ősszel mintegy 42 milliárddal kényszerül kiegészíteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetését azért, hogy ne kelljen félbeszakítani egyetlen beteg terápiáját sem - írta a Népszava.

Az összegből 6,4 milliárd forintot kell a kórházak és a szakrendelők zavartalan működésének biztosítására átutalni. Becslések szerint évente általában egy-két havi összeg hiányzik a kórházak kiegyensúlyozott gazdálkodásához.

A gond azonban ennél sokkal mélyebb: Orosz Éva, az ELTE professzora egy augusztus végi szakmai konferencián arról beszélt, hogy

a gyógyításra fordított összeg reálértékben még mindig 6 százalékkal elmarad a 2006-os mértéktől.

Ugyan 2016-ban nőtt a forrás, a természetbeni kiadás részesedése a GDP-ből, de még ezzel együtt sem éri el a 2006-os értéket, miközben minden más európai országban emelkedett az egészségügy közfinanszírozása.

A szakember szerint az egy főre jutó egészségügyi közkiadások Magyarországon hullámvonalat írnak le, lényegében azonban 1992-től csökkennek, miközben Lengyelország utolérte Magyarországot, Szlovákia és Csehország pedig jobb eredményt produkál, vagyis a V3 felzárkózik, Magyarország viszont leszakad.

Aki meg nem hiszi, az feküdjön be egy kórházba!