Ha már Konrád György is kiáll a kerítés mellett, akkor nincs miről beszélni

"A világon számos fal emelkedik, amely az illegális bevándorlást hivatott megakadályozni".

Orbán Viktor „veszélyes tekintélyelvű politikát folytat, kiüríti a demokráciát (...), de ez nem azt jelenti, hogy alkalomadtán nem tehet helyes kijelentéseket is. (...) A schengeni határt jobban kell védeni ezzel a cunamival szemben”. A Válasz.hu szerint azt is hozzátette: „Orbán fala kudarcot vallott (...) de nem könnyű alternatívát találni”.

Nincs szükség rájuk

Konrád arra is kitért, hogy hazánknak nincs szüksége még az értelmiségi, orvos- vagy mérnök képzettségű bevándorlókra sem, mert ha a gazdaság megfelelően erősödne, még a határon túli magyarság is szóba jöhetne utánpótlásként.
 
Ráadásul - tegyük hozzá - nem a vélhetően olcsóbb szíriai munkaerőre van szüksége a magyar iparnak és egészségügynek, hanem arra, hogy a magyar szakembereknek ne kelljen nyugati országokba távozniuk kilátástalan egzisztenciális helyzetük miatt.
Az író egyébként arról is beszélt, hogy Németország és Európa rögtön elmarasztalja Orbánt, „ahelyett, hogy elgondolkodnának a sajátos magyar helyzeten, (...), politikai ellenfelemről van szó (...), de ez nem azt jelenti, hogy csak ostobaságokat mond” – szögezte le az író. Megjegyezte, hogy a világon számos fal emelkedik, amely az illegális bevándorlást hivatott megakadályozni.