Az elszámoltatással nem lehet megállni 2010-nél – és lesznek vagyonelkobzások is

Az Orbán-kormány nyolc évével kell az elszámoltatást kezdeni, de mi nyilvánvaló módon nem állnánk meg 2010-nél.”

Az Ökopolisz Alapítvány Tiszta Lappal! címmel rendezett antikorrupciós konferenciát, melynek „politikai dimenziójában” felszólaló ellenzéki politikusok egytől-egyig kiemelték az elszámoltatás fontosságát, igaz, más-más hangsúllyal.

Fiatalellenesség

A korrupció nemcsak pénzügyi, gazdasági károkat okoz, de mint ahogy arra a közgazdász, korábbi jegybankelnök és ipari miniszter, Bod Péter Ákos is rávilágított a vitaindító felvezetőjében, a korrupció (még ha azt a protekcionizmus álcája mögé is rejtik) fiatalellenes, tudástőke-ellenes, és csak tovább erősíti az így is nemzetpusztító mértékű exodust.

Függőség

A szocialista Harangozó Tamás szerint a korrupció elleni harchoz elsőként azt fontos megérteni, hogy mi zajlik jelenleg Magyarországon, és miért is működhet ez a rendszer. Emlékeztetett Lánczi András elhíresült nyilatkozatára, a Századvég Alapítvány ekkori elnöke a kormánypárti Magyar Időknek még 2015-ben kijelentette,

„amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

Érdekes volt hallani, amikor hazugságnak nevezte az Orbán-kormány gazdasági protekcionizmusát, azzal érvelt ugyanis, hogy még a szociálliberális kormányok is csak a Fidesz által a multiknak kifizetett összeg tizedével támogatták anno a külföldi vállalatláncokat.

Leszögezte:

a rendszer lényege, hogy mindenki gazdasági és politikai függésbe kerüljön a Fidesztől és az Orbán-kormánytól.

A földprivatizáció ezt a folyamatot tökéletesen megmutatta. A nagygazdáknak átjátszották a birtokokat, miközben a falusiak a közmunkaprogram miatt lettek kiszolgáltatva a polgármesternek.

Harangozó Tamás szerint a Fidesz-szavazók a korrupciót beárazták, ez a költsége annak, hogy megmaradjon „a szeretett politikai pártjuk”. Amíg nem érzik a korrupció erkölcsi aggályát, nem lesz változás – vélekedett.

Az MSZP-s politikus az elszámoltatást „elcsépelt szónak” tartja, és azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb „politikai boszorkányüldözésre”, ugyanakkor az ellopott pénznek vissza kell kerülnie a közösbe.

Különbség

Varju László (DK) keményen kezdett, szerinte azért van korrupció, mert „azt Polt Péter legfőbb ügyész nem üldözi, sőt segíti ezt a folyamatot”. A hatalom megvásárlását folytatja Orbán Viktor azzal, hogy engedi a környezetét lopni, hogy „tolvajokkal veszi körbe magát”. Érezhettünk némi iróniát, amikor

Gyurcsány Ferenc párttársa különbséget tett a 2010 előtti és a 2010 utáni korrupció között.

Szerinte amíg az előző esetében, aki bűnbe esett, annak börtön járt, addig most az állam közreműködik a lopásban, a tettest pedig megvédik.

A DK-s politikus szerint is szükség van elszámoltatásra, de abban is egyetértett szocialista kollégájával, hogy „a politikának ehhez kevés köze kell, hogy legyen”; Polt Péter leváltása után az önálló ügyészségnek el kell végeznie a szükséges vizsgálatokat.

Elkobzás

„A jogállam leépítése, a hazai demokratikus intézményrendszer elleni támadás egyetlen célból történt, hogy kiépüljön a Fidesz korrupciós maffiarendszere”

- jelentette ki Staudt Gábor. A jobbikos országgyűlési képviselő egyértelműsítette, ha az nyomozó hatóságok jól működnének, rabláncon vinnének el vezető fideszes politikusokat. Staudt Gábor szerint amit ma látunk, az javarészt a korrupció miatt történik, gazdaságilag is fent kell tartani ezt a korrupt berendezkedést. Ezért akadályozzák a rendőrség, a bíróság munkáját, ezért töltötték fel saját emberekkel az Alkotmánybíróságot, és ezért kaszálnak el törvényeket a parlamentben.

A Jobbik úgy tekint az elmúlt 30 évre, hogy tudja, az elszámoltatás tekintetében a rendszerváltás előtti időszakra vonatkozólag is megvannak a feladatai. Staudt Gábor szerint ha időben haladunk visszafelé, helyesen járunk el,

„hiszen amit tegnap loptak el, az még nem évült el, még vissza lehet szerezni”.

De persze minél régebbi a történet, úgy lesz ez is egyre nehezebb, de akkor is meg kell tenni.

„Nem feledkezünk meg semmilyen korszakról, de nyilván a frissebbtől kell elindulni. Az Orbán-kormány nyolc évével kell az elszámoltatást kezdeni, de mi nyilvánvaló módon nem állnánk meg 2010-nél”

- szögezte le.

Staudt Gábor közölte pártja álláspontját: változtatni kell a korrupcióval kapcsolatos törvényeken (a parlamenti ciklus elején és végén kötelező vagyonosodási vizsgálat a képviselők számára), Polt Pétert le kell váltani, antikorrupciós ügyészséget kell létrehozni, szigorítani kell a szankciókon, sőt ha még el is évült egy korrupciós ügy, és már nem lehetséges a felelősségre vonás, akkor is nyilvánosság elé kell tárni azt.

Az nem járja, hogy egy politikus megjelenik egy 30 millió forintos kocsival, miközben az csak a 10 évi fizetéséből jönne ki.

„Nem lehet úgy kiskirályként élni, hogy annak a vagyoni letükröződése, az az emberekhez, és a bűnüldöző szervekhez ne jusson el. Eljut”.

A Jobbiknak azt javasolja, ha valaki közszereplőként nem tudja bizonyítani valaminek a legális eredetét, akkor rögtön el kell venni, és ez nem is olyan. A vagyonelkobzást jogilag meg is lehetne tenni.

Ejakulálás

Az LMP-s Hadházy Ákos meghívott előadóként tartott előadást, amelyben a legnagyobb magyarországi korrupciós veszteségként az oktatási reform ellopását jelölte meg. A reformra több 10 milliárd forintnyi támogatását kaptunk, közben pedig sokszor kamu tanulmányokra ment el a pénz, vagy épp olyan szoftverekért fizetett a KLIK, amelyek soha nem is léteztek. Az EU-s pénzeket a lottó ötöshöz hasonlította, okosnak kell lenni ahhoz, hogy valóban javuljon tőle a nyertes élete.

Hadházy a politikusoknak szánt szekcióban aztán külön beszélt az állami propaganda szerepéről és tiltásáról. Szerinte nagyon egyszerűen meg lehet fogalmazni, hogy mi az, amit az állam hirdethet, és mi az, mit nem. Például az nem ördögtől való, ha az állam azt propagálja, hogy „éljetek egészségesen”. Ami viszont Magyarországon megy, az nem erről szól, az állami hirdetéseknek borzasztóan sok köze van a korrupcióhoz.

„Háromszor okoz Rogán Antaléknak ejakulációt minden milliárd forint, amit kiadnak állami propagandára”

- árulta el.

  • Az első örömforrás: amikor agymosó üzenetet közölnek az állampolgárokkal, ami alkalmas arra, hogy elterelje az emberek figyelmét a lopásról;
  • a második örömforrás: amikor a szomszédjuk megkapja azt a sok milliárdos megbízást, amit erre a reklám hadjáratra szánnak;
  • a harmadik örömforrás: amikor ebből kitartják azokat a szintén lopott pénzből megvásárolt tévéket, újságokat, amelyek lejáratókampányokat folytatnak a Fidesszel szemben álló politikusokkal szemben.