Hallgatnak vagy fecsegnek, zavarban vannak Novák Katalin államfő tanácsadói

Hallgatnak vagy fecsegnek, zavarban vannak Novák Katalin államfő tanácsadói

Novák Katalin tanácsadói testületének személyi összetétele már a bejelentés pillanatában feltűnést keltett, a pedofil ügyben hozott kegyelmi döntése utáni krízishelyzetben az is kiderült, hogy körülbelül milyen bölcsességre lehet számítani tőlük.

A megszólalók közül Szörényi Levente zenészlegenda például a Magyar Hangnak ahelyett, hogy válaszolt volna az ügyre vonatkozó kérdésekre, azt mondta – értse, aki értse -, hogy „bocs' A Magyar Hang én vagyok! A többi nem kérdés....” Máté Bence természetfotós azt, hogy csakis természetvédelmi kérdésekben illetékes, ebben nem annyira. Lackfi János költő azt, hogy ő inkább nem mond semmit, a többiek pedig nem mondanak semmit.

Egyedül Gundel Takács Gábor értékelte úgy a kegyelem gyakorlását, hogy rossz ötlet volt, ezután azért lépett ki a tanácsadói testületből, mert azt hitte, hogy ezt a munkát politika mentesen lehet végezni.

A megszólalók közül a legérdekesebben Skrabski Fruzsina nyilvánult meg, aki régóta színes jelensége a hazai közéletnek. Védelmére kelve az államfőnek először azt mondta, hogy biztos benne, Novák sötét erők áldozata, akit átvertek. Éspedig azért, részletezte, mert a Budaházyéknak adott kegyelmek „nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának”, így elképzelhető, hogy egy „nem kellőképpen informatív anyag” került a köztársasági elnök elé a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyéről, akit ezzel akarhattak nehéz helyzetbe hozni.

Az ármányt leleplezve azzal folytatta, hogy „egy koncepciós perről van szó, sajnos sok ilyen van büntetőügyekben, és erről is lehet tudomása az elnöknek”, és nem zárta ki, hogy minden csak hazugság volt. „Egy biztos: Novák Katalin az egyik legtisztességesebb ember az országban, nagyon bátor és népszerű, a tisztességtelenek ezért meg szeretnének tőle szabadulni, de sokan vagyunk mellette, akik békés és szabad Magyarországot szeretnének.”

Az ügyön való morfondírozás közepette azonban másnapra egy egészen más következtetésre jutott. A titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiát lecserélte Orbán Viktorékra, s szerinte az egész ügy apropója lehetett az alkotmánymódosításnak, amit a miniszterelnök már be is nyújtott a parlamentnek.

Skrabski úgy gondolja, erre pedig azért van szükség, hátha egyszer nem fideszes lesz a köztársasági elnök, és ő majd kegyelmet akar adni egy pedofília perben vádolt személynek. Végül ebből a gondolatfutamból is kitáncolt, s úgy magyarázta az összefüggéseket, hogy a jelenlegi esetre csak hivatkoztak, a célból, hogy soha ne menthessenek fel pedofilokat. Végül az egészet letörölte a közösségi oldaláról, amiről csak a szemfüles Telex jóvoltából lehet tudni, ahol lementették a diskurzust.

Novák Katalin széke tehát inog. Tiltakozások jelennek meg vele szemben és tüntetések is lesznek, amelyeket a társadalom különböző csoportjai jelentettek be.

Mint megírtuk, Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás alkalmából köztársasági elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon felcsúti körökbe bejáratos igazgatóhelyettesét, aki a rá kimondott ítélet szerint megpróbálta elhallgattatni az említett intézmény pedofil igazgatója által folytatott súlyos szexuális bűncselekmények gyermek áldozatait.

A hatalmas port kavaró ügy miatt Skrabski Fruzsina mellett lapunk megkereste Novák Katalin többi tanácsadóját is. Az esetleges válaszaikat későbbi cikkünkben közöljük.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Magyar ENSZ Társaság szervezésében az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen az egyetemen 2023. november 21-én. MTI/Máthé Zoltán)