Orbán Viktor alkotmánymódosítgatással mosná le a Fideszről a Novák Katalin-féle pedofilbotrányt

Orbán Viktor alkotmánymódosítgatással mosná le a Fideszről a Novák Katalin-féle pedofilbotrányt

Öt nap sunnyogás után előbújt Orbán és egy csapásra elhessegette a keresztény, családbarát kormányra vetülő árnyékokat. A kapkodva bejelentett alkotmánymódosítás értelmében a gyermekellenes bűncselekmények elkövetői nem kaphatnának kegyelmet. És mi a helyzet a pedofilok bűntársaival?

Kezdett ráégni a Fideszre az a botrány, ami annak kapcsán alakult ki, hogy Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás alkalmából köztársasági elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon felcsúti körökbe bejáratos igazgatóhelyettesét, aki a rá kimondott ítélet szerint megpróbálta elhallgattatni az említett intézmény pedofil igazgatója által folytatott súlyos szexuális bűncselekmények gyermek áldozatait.

A gyermekvédelmi törvényből kimaradt, hogy pedofilvédőknek nem adunk kegyelmet.

Novák Katalin csak hétfőn szólalt meg, de csak gyenge magyarázkodásra futotta tőle. Orbán Viktor még tovább várt, napokig hallgatott, csak majdnem egy héttel a botrány kitörése után állt a nyilvánosság elé. Facebookra feltöltött videójában látni, rögtön a megoldóember szerepében tetszeleg.

„A pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem” – kezdte Orbán Viktor. Sajnos korábban erről nem szólt erről Novák Katalinnak.

Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről – utalt eufemisztikusan a Fidesz-kormány legújabb pedofilbotrányára –, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel – ecsetelte.

Nekem is van öt gyermekem és hat unokám. Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni

– próbált megfontoltan a magyarok érzelmeire hatni Orbán.

Öt nap után kiötölte a megoldást: szerinte egyértelmű helyzetet kell teremteni. „A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson” – jelentette be a miniszterelnök, igaz, nekünk Alaptörvényünk van.

A hangzatos szavakon túl egyelőre nem lehet tudni részleteket. Például azt sem, hogy az alkotmánymódosítás értelmében a pedofil bűnelkövetők bűntársai kaphatnak-e kegyelmet a Novák Katalin által kegyelemben részesített K. Endréhez hasonlóan.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én. MTI/Máthé Zoltán)