A háziorvosok sem tudják, hogy néhány hét múlva miként alakul át az ügyeleti rendszer

A háziorvosok sem tudják, hogy néhány hét múlva miként alakul át az ügyeleti rendszer

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, valamint hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni.

A január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormányzat átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert. Ez alapján Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a feladat megszervezését.

A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Akad majd olyan járás ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból legfeljebb 3-4 maradna. Ám ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

A Népszava úgy értesült, hogy nagyon sok a bizonytalanság a programmal kapcsolatban még abban a megyében is, amit „modellmegyének” szántak a bevezetés során.

A jövőben az országosan jelenleg elérhető ügyeleti pontok közel harmada szűnhet majd meg, és 81 járásban összesen 102 ügyeleti pont lesz, míg több megyében a mostani tucatnyi orvosi ügyeleti pontból 3-4 marad. Mint a lap hozzáteszi, eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, a terv élesedése után hétköznaponként 90 ezer, hétvégente 60 ezer lakosra majd egy felsőfokú végzettségű ellátó fog jutni.

A terv kritikusai főleg az aprófalvas megyék miatt aggódnak: mint a cikk írja, az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, valamint hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni.

Az OMSZ a lappal azt közölte, hogy a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes ügyeleti rendszer előnyeit, ugyanakkor a pilotprogram részletes, nyilvános értékelése nem történt meg, és az adataihoz sem lehet hozzáférni. Ráadásul a megyei pilotprogramban az OMSZ egyedül látta el az ügyeleti feladatokat, és nem is próbálták meg bevonni a háziorvosokat a feladatba, azaz az új rendszert a tervezett formájában nem is tesztelték még.

A Népszavának több hajdú-bihari háziorvos is azt mondta, hogy csak szóbeszédeket hallottak, konkrétumokat nem ismernek. A megyében háziorvosként praktizáló Szabad Zoltán, aki egyben a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, elmondta: őt meglepte, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe.

Az átalakítás egyik súlyos problémájának ítélte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén.

A megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. Este tíztől reggel nyolcig pedig csak öt helyen érhető majd el szakember

- tette hozzá Szabad Zoltán.

Ha valóban így lesz, akkor például a 30 ezer ember által lakott Hajdúböszörményben csak este tízig lesz elérhető az orvos, éjszaka már nem. A Népszava egy ottani esetet idézett fel amikor idéz, amikor  egy a hasmenéses beteg éjszaka állított be az ügyeleti pontra, de mivel csak mentőtiszt volt, ő nem írhatott fel gyógyszert, így egy másik városba küldte tovább. Nyitva tartó gyógyszertár pedig csak egy harmadik településen volt.