Hernádi Zsolt: „Nem kell köntörfalazni, és ha kell, tudunk egymással csúnyán is beszélni, nem feltétlenül kell magázódni”

Hernádi Zsolt: „Nem kell köntörfalazni, és ha kell, tudunk egymással csúnyán is beszélni, nem feltétlenül kell magázódni”

Hetek kellenek ahhoz, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre

- mondta a Telexnek adott interjúban a Mol elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt szerint a sorok hamarosan megszűnnek kutaknál, de az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet.

Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország

tette hozzá.

Az üzemanyagokat érintő ársapka eltörlése nyomán Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy újabb adók formájában elvonja a nyereséget a Moltól.  Hernádi Zsolt úgy vélte, ellátásbiztonság szempontjából egész biztos jó döntés volt az ársapka eltörlése, mert szerinte ez az ország érdeke és a Molnak is az az elsődleges célja, hogy legyen elegendő üzemanyag. Ugyanakkor hatalmas tehernek nevezte a Mol-ra kivetett extraprofit adót.

Hiszen meglett volna annak a helye, mind az energiaszuverenitás megteremtéséhez, mind az energiaátmenethez szükséges beruházásoknál. De most is csak azt tudom ismételni, amit ilyenkor szoktunk: adót fizetni kötelesség. A különadót, az extraelvonást senki nem szereti, de egy Mol méretű és fontosságú vállalatnak van olyan felelősségtudata, hogyha 10-12 évente átmeneti jelleggel kerül erre sor, és egyébként hagynak minket dolgozni, akkor lehajtott fejjel tudomásul vesszük. És dolgozunk tovább.

A nemrég kinevezett energiaügyi minisztert Lantos Csabát régóta ismeri a Mol-vezér. Arra a kérdésre, hogy mit vár, milyen kapcsolatra számíthat a szaktárca vezetőjével Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, a döntés az övék, mivel a kormány felel a választóknak, ők viselik a következményeket és ez így lesz Lantos Csabával is, de annyiban valóban egyszerűbb a helyzet, hogy régről ismerjük egymást

Nem kell köntörfalazni, és ha kell, tudunk egymással csúnyán is beszélni, nem feltétlenül kell magázódni. 

Hernádi Zsolt szerint jó döntés volt az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozása, mert a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) alatt teljesen eltérő fejlesztési területek voltak, amit már összetartani is nagyon nehéz volt.