Közös hírszerkesztőséget hoz létre az EU, de a hazai MTI nélkül

Közös hírszerkesztőséget hoz létre az EU, de a hazai MTI nélkül

Az Európai Unió fel kívánja venni a harcot az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre Brüsszelben, 16 nemzeti hírügynökség bevonásával – írja a Die Presse alapján a Népszava.

A közös hírszerkesztőséget a német DPA irányítja, és társult még hozzá többek között a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, észak-macedón, szlovén, szerb és szlovák távirati iroda. A magyarországi MTI azonban mindebből kimarad.

Az EU-ban úgy látják, a fake news és a dezinformáció egyre jobban fenyegeti a demokráciát és az alapjogokat, különösen a Nyugat-Balkánon. Reményeik szerint a két évre tervezett munka és az arra szánt csaknem 1,8 millió euró segítségével a régió közvéleménye pontosabb képet kap az EU-ról.

Az előkészületek a következő hetekben indulnak, az érdemi tevékenység pedig az év közepére fut fel.

Sok helyütt, részben pénzügyi, részben politikai okokból már nemigen van független tájékoztatás az európai integrációról. Márpedig ez fenyegeti a sajtó sokszínűségét és önállóságát 

– magyarázta a téma kapcsán Thierry Breton illetékes biztos.

A jelentés kitér arra is, hogy a média megzabolázása különösen Magyarországon és Lengyelországban fenyeget.

Az MTI szerint a választási szavazatszámlálás politikai akció, így nem adták ki a Jobbik közleményét

Megtagadta a Jobbik kedd esti közleményének kiadását a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata - tudta meg lapunk az ellenzéki párt sajtóosztályától. A közmédia szerint a kommüniké a szabályzatuk 14.7. pontjába ütközött. A Jobbik közleménye ismertette (volna), hogy az EBESZ válaszolt Lukács László Györgynek, a párt alelnökének levelére.

Az MTI cenzúrázta a Jobbik Karas Monika pofátlan végkielégítéséről szóló sajtóközleményét

Úgy tűnik, a csillagászati összegből, évi 100 milliárd forintból működő, fideszes kézivezérlésű közmédia részeként működő Magyar Távirati Iroda folytatja korábbi gyakorlatát és olykor továbbra sem hajlandó közölni a Jobbik sajtóközleményeit. Mint megírtuk, júliusban például az MTI arra hivatkozva tiltotta le a párt 888.hu-val és köztévével szemben megnyert két sajtóperéről beszámoló közleményét, hogy az "sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit."