Hírünk a világban: Egy republikánus szenátor Kína lábtörlőjeként beszélt Magyarországról

Hírünk a világban: Egy republikánus szenátor Kína lábtörlőjeként beszélt Magyarországról

Hszi Csin-ping látogatása miatt tett ilyen kemény kijelentéseket a republikánus amerikai politikus.

Éles kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakciójának vezetője. A politikus gyáltalán nincs elragadtatva attól, hogy a múlt héten a magyar kormány vendégül látta Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnököt - írja a 24.hu.

Orbánt láthatóan már a trumpista republikánusok is kivetik kínai kapcsolatai miatt.

McConnell arról beszélt a szenátusban, hogy a Donald Trump vezette előző amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett, hogy eltántorítsa Európát a kínai technológiától. Magyarország most mégis épp egy sor gazdasági együttműködést írt alá éppen Amerika legnagyobb stratégiai ellenfelével.

Kínai dörgölőzése miatt elhatárolódhat Trump is Orbántól?

“Hogy Magyarország képes Kína lábtörlőjeként szolgálni Európába? Ezt a részt nehezebb összeegyeztetni Washington helyzetével, ahol a Kínára való összpontosítás nemrégiben még hitvallás volt”

– utalt McConnell arra, hogy egyesek számára rendben van az például, hogy Orbán egyedüliként a NATO-s vezetők közül Moszkvában egyeztet Putyinnal. A Kínához való közeledés viszont már más lapra tartozik.

A szenátor szerint Magyarország olyan hatalmak kereszttüzében találta magát, amelyek célja az, hogy aláássák Amerika biztonságát és jólétét.

Magyarország pedig példázza, hogy miként nem szabad viselkedni egy ilyen kihívás közepette.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)