Hivatalos: Az iráni elnök is meghalt a vasárnapi helikopterbalesetetben

Hivatalos: Az iráni elnök is meghalt a vasárnapi helikopterbalesetetben

A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

Az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt egy helikopterbalesetben. Vasárnap Ebrahim Raiszi iráni elnök helikoptere lezuhant. További nyolc ember, köztük az ország külügyminisztere és egy tartományi kormányzó is a fedélzeten volt.

A helikopter roncsait vasárnap éjjel találták meg, hétfő reggel pedig hivatalosan is megerősítették, hogy az elnök és minden útitársa meghalt.

Raiszi konzervatív, keménykezű és jogvédők által diktátornak nevezett elnök volt. Helyét ideiglenesen az első alelnök, Mohammad Mokhber veszi át, de 50 napon belül kiírhatják a választásokat.

Elemzők szerint

Iránban kaotikus belpolitikai időszak várható.

A Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn hivatalosan bejelentette: Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap.

A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en. Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

(Címlapkép: Mentőalakulatok tagjai viszik az egyik áldozat holttestét az azeri határhoz közeli Varzekán város közelében 2024. május 20-án. MTI/EPA/Moj News/Azin Haghighi)