Holokausztra cserélték a Bibliaismeretet a Pázmányon

A tantárgy már ott figyerl az ősszel kezdődő félév tanegységlistáján. A Bibliaismeret I.-et túrta ki a kötelező kurzusok közül. 

A katolikus egyetem vezetése májusban határozott arról, hogy szeptembertől a diploma megszerzéséhez kötelezően el kell végezni egy féléves tantárgyat, amelynek témája a II. világháború idején zajlott zsidóüldözés. A tantárgy az "általánosan kötelező" tárgyak közé fog tartozni, és elvégzése minden karon és bármely képzésben, képzési szinten tanulmányokat folytató hallgató számára kötelező lesz. A bejelentés Ilan Mor izraeli nagykövet felügyelete jelenléte mellett zajlott. A kurzus anyagának kidolgozását még véletlenül sem bízták magyar szakemberekre, a tematikát két tel-avivi professzor, Dina Porat és Raphael Vago alkotta meg,
 
Az új kötelező tárgy nagyjából minden épeszű embernél kiverte a biztosítékot. Tiltakozott ellene a Jobbik, és az LMP is. Kiakadt rajta a Mandiner, de még a  Népszabadság veterán ballib árokásója, Révész Sándor számára is a kommunista diktatúra éveit idézte a muszájkurzus. Sőt, a pázmányos hallgatók egy része is nyílt levélben fordult a rektorhoz, kérve "az egyetem identitásával összeegyeztethetetlen" döntés felülvizsgálatát. A hallgatók három lehetséges megoldást javasoltak: 
 
  • Legyen a kurzus szabadon választható
  • Legyen a kurzus kötelező, de akkor térjen ki a történelem többi jelentős népirtására is.
  • Legyen olyan kurzus, amely nem a népirtásokat, hanem a különböző népek és vallások kultúráját mutatja be. 
 
Nos, most már biztos: a fenti elképzelésekből egyik sem fog megvalósulni. Marad a  mindenki számára kötelező, és csak a holokauszttal foglalkozó tantárgy. 
 
A "holokauszt és emlékezete" című kollokvium a ba-s hallgatók számára meghirdetett "általános műveltséggel és hitélettel" kapcsolatos előadások között szerepel - méghozzá a kötelezőek közé sorolva. Az egyetemvezetés nagylelkűen ügyel arra, hogy a hallgatók terhelése ne növekedjen, ezért 
a kötelező tárgyak közül kivették a Bibliaismeret I.-et, hogy a helyére a holokauszt kurzus kerülhessen.