Orbán Viktor titokban már New Yorkban pihen, honvédségi luxusgéppel utazott az Egyesült Államokba

Orbán Viktor titokban már New Yorkban pihen, honvédségi luxusgéppel utazott az Egyesült Államokba

Orbán Viktor a múltkori párizsi BL-döntős hosszú hétvégéje után ismét a nyilvánosságot kizárva engedett meg magának egy luxusrepülőutat - de

most a tengerentúlra, New Yorkba utazott a magyar miniszterelnök. 

Elismerte a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy Orbán Viktor titokban napok óta Párizsban van

Címlap Elismerte a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy Orbán Viktor titokban napok óta Párizsban van Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) meghívására Párizsban jelen volt a Bajnokok ligája döntőjén; a kormányfő a francia fővárosból Brüsszelbe utazik tovább - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap.

Hogy mi dolga ott? Hivatalosan semmi. Nyilván ezért sem reklámozzák, hogy magyar idő szerint már tegnap (hétfő délután) megérkezett a Nagy Almába. 

Tegnap közölte azt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott, ahol részt vesz az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en, és kétoldalú találkozókat is bonyolít, hozzátéve: a delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

Érdekes, hogy ennek az útnak viszont nincs nyoma Orbán Viktor Facebook-oldalán. Viszont a delegációjának többi tagja elég sok információt elárult az útról - igaz, azzal egyik sem dicsekedett, hogy a főnök is velük utazott a 607-es lajstromszámú luxus Falconnal. 

A katonai gépeket figyelő ads-b.nl oldal adatai szerint a 606-os Falcon az elmúlt 5 napban nem repült sehova, míg a Novák Katalin köztársasági elnök által preferált 140 személyes Airbus is a földön van július 28. óta. Egyedül a 607-es Falcon szállt föl, és az augusztus 1-jén hajnalban, 5 óra 54 perckor Budapestről elindult az Egyesült Államok felé, ahova szerencsésen meg is érkeztek 17:42-kor. 

Szijjártó Péter külügyminiszter papíron az ENSZ közgyűlésére sietett. Fel is tett egy fotót 8:20-kor az oldalára, amin a repülőtéren integet, majd - magyar idő szerint - 20:41-kor posztolt egy közös fényképet Abdulla Shahiddal, az ENSZ Közgyűlés elnökével. 

Orbán Balázs és Németh Zsolt kevésbé volt rutinos. Ők boldogan pózoltak az adófizetői pénzből repkedő luxusgép előtt.

"Indulás az USA-ba! Hamarosan jelentkezünk a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényéről, az amerikai CPAC-ről, ahol Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 4-én nyitóbeszédet mond"

- dicsekedett a fideszes országgyűlési képviselő, Németh Zsolt. 

Azt viszont ők sem árulták el, hogy Orbán Viktor minden valószínűség szerint (hiszen ezt írta Havasi Bertalan, és más kormányzati repülőgép nem indult az Egyesült Államokba) ott várakozott már a Falconon. 

Emlékezetes, május végén, az első nagy megszorítócsomag bejelentése előtti órákban, a csütörtöki Kormányinfó előtt Orbán Viktor szintén a legnagyobb titokban elhagyta az országot. Akkor a 606-os Falcon fedélzetén Párizsba utazott. Másnap találkozott Marine Le Pennel, aztán hétvégén a helyszínen nézte meg a Bajnokok Ligája döntőjét. 

A Falcon 7X a gyártó meghatározása szerint üzleti gép. Francia gyártmányú, 12-16 személyes, 23 méter hosszú, a beszerzés áráról nincs információ. Hatótávolsága 11 ezer kilométer, repülési magassága elérheti a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h). A két Falcont a Honvédelmi Minisztérium szakosított cége, a HM EI Zrt. vásárolta meg a legnagyobb titokban, darabonként 13,7 milliárd forintért.

Hogy mit csinál Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 1-től 4-ig New Yorkban, arról egyelőre még nincs információ. Bár, amilyen kánikula lesz a következő napokban itthon, sokan cserélnének vele látatlanban is.