Horn Gábor: Orbán gazdakongresszusi beszéde mögött az állhat, hogy egy eddiginél eltérő szerepben szeretne tetszelegni

Horn Gábor: Orbán gazdakongresszusi beszéde mögött az állhat, hogy egy eddiginél eltérő szerepben szeretne tetszelegni

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szombati gazdakongresszusán nyomasztó képet festett le a magyar vidékről és még azt is elismerte, hogy a fiatalok sem kalandvágyból kénytelenek elhagyni a szülőföldjüket. Orbán saját bevallása szerint is az olyan alapvető tényezők sem adottak a vidéken élő magyar emberek számára, mint a megfelelő egészségügyi ellátás, a járható utak vagy a szélessávú internetelérés.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az Alfahír megkeresésére úgy kommentálta Orbán beszédét, hogy számára is meglepő és újszerű volt, azonban az elmúlt időszak fényében az ember már semmin sem lepődik meg igazán. A beszéd oka az lehet elsősorban, hogy Orbán egy másik szerepben akar tetszelegni, a nyugodt erő és az országot megmenteni tudó politikus szerepében.

Az elmúlt harminc évben leginkább háborús retorikát hallhattunk Orbántól, most a Brüsszel-ellenesség, a menekültellenesség, a melegellenesség és az ellenzék-ellenesség mind zárójelbe került a szomszédban zajló háború miatt

- mondta Horn Gábor, aki szerint kényszerből kellett ezt a nagyon gyors kommunikációs irányváltást és korrekciót megtennie a Fidesznek.

Orbán beismerése - Saját magának adott mattot azzal, hogy nem törődött a vidékkel

A magyar vidék egy jelentős része elveszítette a népességmegtartó-képességét, nem tudja megtartani a fiataljait. A fiatalok közül nagyon sokan nagyvárosokban, leginkább a fővárosba költöznek, sőt vannak, akik külföldre mennek. "Szerintem nem a kalandvágy hajtja őket, biztos van ilyen is, de az igazság az, hogy nincs, ami itt tartsa őket"

Horn Gábor azzal kapcsolatban szkeptikus, hogy az ellenzék ezt most ebben a helyzetben ki tudná használni, a háború nem hagy teret és lehetőséget arra, hogy bármilyen más téma megépíthető legyen a választásig hátralévő időben.

Az embereket most az foglalkoztatja, hogy mi van a szomszédban, mi lesz az euróárfolyammal és mennyivel emelkednek az árak? Az fogja eldönteni a választást, hogy ki tud nekik ebben a helyzetben biztonságot ígérni, ez egy végtelenül leegyszerűsített kampány ebben az értelemben

- emelte ki a Republikon Intézet vezetője.

Horn Gábor véleménye szerint ezért a fő téma a kampányban az ellenzék részéről inkább az lesz, hogy Kelet vagy Nyugat, Európa vagy Moszkva, amivel szemben Orbán azt tudja felkínálni a választóknak, hogy ő egy békét megteremteni képes karakter, ezért nem látja annyira nagy lehetőségnek az ellenzék kezében a gazdakongresszuson tett megszólalást.