Szaporodnak a Horthy-szobrok

Az ellenzék továbbra is háborús bűnösnek titulálja a kormányzót és tiltakozik.

A múlt hónapban hosszas vita előzte meg az egyik Horthy-szobor felállítását, amit végül nem az eredetileg tervezett településen, Perkátán, hanem a szintén Fejér megyei Kálózon, a Zichy-Széchenyi-kastély parkjában sikerült felavatni.

A Fejér megyei ünnepségen Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke közölte, további szobrokat kívánnak állítani az egykori kormányzónak.

A nem túl előnyös mellszobron a kormányzó úgy fest, mint aki épp citromba harapott.

Az akciót ugyan nem előzte meg akkorra médiavisszhang, mint a Perkátára tervezett emlékművet, azért a Demokratikus Koalíció tudomást szerzett róla és a helyszínre is vonult egy néhány fős társaság, a párt elnökségi tagjával, Földi Judittal, aki a HírTV-nek az alábbiak szerint nyilatkozott:

"Az, amit most készül csinálni a szélsőjobboldal, azt gondolom, hogy felháborító, a Fidesz pedig ennek teret ad. Ennek a gyűlöletkeltésnek. Horthy, hogyha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös, részt vett nagyon-nagyon sok magyar zsidó deportálásában. Ennek következményeként ugye halálában. Elszomorító, hogy a 21. században ezt a magyar kormány megengedi. Akár magánterületen, akár nem, hogy egy ilyen embernek, mint Horthy Miklós szobra legyen."