Idén három napot töltöttünk Lázár Jánossal

Ma 200 milliárd forintról döntöttek.

A kormányszóvivő kezdte azzal, hogy elmondta, idén 38 kormányinfó volt, amelynek során összesen "három napot töltöttek együtt" az újságírókkal. Ezt a statisztikát nem a mai nap fogja megdobni, mivel a kancelláriaminiszter a kormányülés szünetében tudott csak időt szakítani a kormányinfóra, így ez most csak egy órán át fog tartani.

Lázár röviden számot adott a kormány idei működéséről. Ebből például kiderült, hogy a kormány eddig 34 ülésnapot tartott, amelyen 1300 napirendi pont keretében 25 ezer oldalnyi anyagot tárgyaltak meg, és 148 törvényt javasoltak idén az Országgyűlésnek.

A mai kormányülésen mintegy 200 milliárd forintnyi összegről döntöttek.

Ebből

  • emelik a nyugdíjakat
  • 80 milliárd forint értékben kifizetik a kórházak adósságát, és fejlesztési alapot is létrehoznak
  • oktatási intézményeket újítanak fel
  • kulturális és civil szervezeteket támogatnak
  • növelik a Honvédség szállítási kapacitását.

Kemény menet Brüsszelben

A holnapi uniós csúcs kapcsán Lázár hangsúlyozta, hogy a Törökországgal kötött megállapodás köszönhetően jelentősen csökkent az Európára nehezedő migrációs nyomás, ezért azt mindenképp meg kell őrizni.

Holnap Brüsszelben terítékre kerül a menekültek kvótaszerű elosztása. Lázár ismét leszögezte: a kötelező és automatikus elosztást a kormány elutasítja, mert

"nem megszervezni, hanem megállítani akarjuk a migrációt."

Ebben Magyarország számíthat a V4-ek támogatására, ám jelen pillanatban a kötelező elosztás hívei vannak többségben. Így Lázár úgy véli, Orbán Viktorra holnap "kemény menet vár".

Nem csak az szolidaritás, ha egy ország "egy sajátos kultúra jegyében" idegen tömegeket hív meg, és "ennek viseli a költségeit", hanem az is, ha egy ország a közös európai határok megerősítésére fordít komoly erőforrásokat - utalt Magyarország határvédelmi erőfeszítéseire a kancelláriaminiszter.

Rock around the clock

A kancelláriaminiszter egy óvatos lépéssel eltáncolt korábbi véleményétől, amely szerint a Jobbik óraátállítás eltörlését kezdeményező javaslata támogatható.

A politikus ma már arról beszélt, hogy

"a kormány szakmai apparátusa nem támogatja az óraátállítás megszüntetését",

de "ez nem jelenti azt, hogy a kormány is ellenzi" Lázár szerint a témáról "társadalmi vitát" kell tartani, mert anélkül ebben a kérdésben nem hozható érdemi döntés.

Nem jönnek a jenkik

Kérdésre válaszolva Lázár elmondta: a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem kapott arra vonatkozó megkeresést, hogy hazánkba amerikai csapatokat telepítsenek. A politikus leszögezte: ő a magyar hadsereg erősítésének híve,

"idegen katonai erőknek pedig csak nagyon korlátozottan lehet helye Magyarországon."

Kőkemény ellenőrzés vár a kórházakra

Lázár szerint azért adósodnak el a magyar kórházak minden év végére, mert az ellátórendszer reformját nem hajtották végre. Ez az átalakítás annak ellenére is elmaradt, hogy a kormány átvette az önkormányzatoktól a kórházak fenntartását. A kancelláriaminiszter szerint a racionálisan gazdálkodó kórházak támogatását növelni kell, ám a "pazarló" kórházak nem érdemelnek több dotációt.

Hozzátette: minden egyes kórházban ellenőrizni fogják a 2016-os kiadásokat. Szavai szerint "minden egyes elköltött forintnak" utána kell járni