Így látják a parlamenti frakciók 2015-öt, és íme, ezek a terveik 2016-ra

Megkerestük a parlament frakcióit, hogy megtudjuk, mit tartanak pozitív és negatív eseményeknek a 2015-ös esztendőből, és mit terveznek 2016-ra.

Kérdéseinket először december 15-én küldtük el, de válaszokat először az LMP, majd a Jobbik frakciójától kaptunk csak, pedig többször fordultunk emailben a Fidesz, a KDNP és az MSZP sajtóosztályához is. Azt tudjuk, hogy olvassák az emailjeiket, de lehet, hogy a XX. század pártjai számára a válasz gomb megtalálása okozott nehézséget. Nem tudjuk elvetni azt az eshetőséget sem, hogy esetleg hagyományos postai levélben küldték el válaszaikat, ám ez esetben a Posta késlekedése miatt a kedves olvasóink nem értesülhetnek például arról, hogy hogyan értékeli a Fidesz-frakció az elmúlt év teljesítményét. Viccet félretéve, helyettük is elnézést kérünk olvasóinktól, hogy magasról tesznek az egyik legolvasottabb hazai hírportál olvasóira. Bízunk benne, hogy a múlt század pártjai részéről ez az arrogancia és kirekesztő magatartás a 2015-ös esztendővel együtt eltűnik, és 2016-ban sokkal jobban meg fogják becsülni azokat a magyar állampolgárokat, akiknek a szavazataira számítanak, akiket képviselnek a parlamentben.

Akit érdekelnek a korábbi hónapok összefoglalói, itt olvashatja őket: januárfebruármárciusáprilismájusjúniusjúlius,augusztusszeptemberoktóbernovemberdecember. Az év bűnügyeiről ITT olvashat, a budapesti híradót ITT tekintheti át, terrorizmusról írt éves összefoglalónkat pedig ITT találja. Külpolitikai összefoglalónkat itt, a földrablásról szólót itt, a nyomorról szólót itt olvashatja, amennyiben a sport érdekli, akkor ide kattintson, ha pedig Béli Balázs szenzációs képeit nézné meg, kattintson ide. Ha érdekli a pártok véleménye 2015-ről, vagy furdalja az oldalát, hogy miért tesz magasról az újságolvasókra a Fidesz és az MSZP, akkor pedig kattintson ide.

 - Mit emelnének ki a 2015-ös esztendőből, mi volt a legpozitívabb esemény az ország életében?

LMP: A közéletben túl sok szívderítő dolog nem történt az idei évben. A magyar népet mindenképpen elismerés illeti, hogy még mindig képes annyit adózni, amennyit a Fidesz lopni akar. Ám ez csupán a magyaros sírva nevetünk pozitívumnak mondható, az igazi öröm az lenne, ha jövőre minél többen mondanák azt, hogy ebből elég.

Jobbik: A Jobbik számára az év csúcspontja egyértelműen a tapolcai időközi választás megnyerése volt. Ez egy újabb mérföldkő a párt életében, hiszen először nyertünk egyéni képviselői mandátumot. Külön édes ízt ad a sikernek, hogy ezt nem is egy „hagyományosan” jobbikos országrészben, hanem a Dunántúlon értük el! Ez további reményekre jogosít fel minket.

 - Mit tartanak a legrosszabb eseménynek, amely akár az év legnegatívabb emléke címet is megkaphatná?

LMP: Talán a fiatalok tömeges elvándorlását lehetne kiemelni, mert ez közép- és hosszútávon is olyan károkat okoz Magyarországnak, amit egy idő után nem lehet visszafordítani. Pont az a generáció lép le, amelyik fiatal, lendületes, kreatív és rövid időn belül a vállán kellene, hogy vigye az országot. A kormány nem tesz semmit ez ellen a folyamat ellen. Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy kalandvágyból mennek el, a mi Retúr felmérésünk szerint pedig az elmenő fiatalok döntő hányada viszont az anyagi okokat teszi ezért felelőssé.

Jobbik: Az ország életében a mélypont a migránsválság és annak kormányzati kezelése. A Fidesz-kormány egyértelműen a válság elmélyítésében volt érdekelt, a Jobbik folyamatos figyelmeztetése és javaslatai ellenére is hagyta a válságot elszabadulni, ezzel súlyosan károsítva a közintézményekbe vetett állampolgári bizalmat, valamint a magyar emberek biztonságérzetét saját hazájukban. A Jobbik számára eddig kudarc az, hogy az MSZP korrupcióban világbajnok kormányát a Fidesz korrupciós olimpiai bajnoki címével felülmúlta (gondoljunk csak a Tiba István fideszes országgyűlési képviselőnél landolt 5 millió forintra vagy épp a Századvéggel hírbe hozott 2 milliárdos kitiltásos-korrupciós botrányra), mégsem sikerült igazán ráirányítanunk a közvélemény figyelmét ezekre az egyedi ügyekre. De előbb-utóbb sikerülni fog, ebben biztosak vagyunk!

 - Mi volt a frakció legfontosabb eredménye az országgyűlési munka során?

LMP: Az LMP kezdeményezésére és kitartó munkájának eredményeképpen alakult meg a nők ügyeivel foglalkozó albizottság a Parlamentben. Jelenleg ez az egyetlen olyan fórum a magyar politikában, ahol a pártok képviselői megvitatják a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdéseket. Nem rajtunk fog múlni, hogy a bizottsági munkának lesz-e valódi eredménye.

Jobbik: Az ellenzék szűk mozgásterét igyekeztünk a Ház falai között kihasználni. Ennek alapján sikerként könyvelhetjük el, hogy parlamenti vitanapokon tudtuk szembesíteni a kormányoldalt és a közvéleményt például a fideszes korrupcióval, a földrablásokkal vagy épp az egészségügy égető kihívásaival.

 - Mi volt a legnegatívabb esemény az országgyűlés idei munkája során?

LMP: Sajnos a Fidesz-KDNP kormány tudatosan üresítette ki az országgyűlési munkáját. Minden ellenzéki javaslatot zsigerből lesöpörnek az asztalról, legyen az bármennyire előremutató is. Számos kidolgozott LMP-s ötlet maradt talonban, pedig Magyarország első számú érdeke lenne, hogy az állam megakadályozza, hogy az offshore-lovagok 100 milliárdokat lophassanak, hogy a Fidesz a haverjainak ossza ki a termőföldeket, hogy kiderüljenek, kik voltak ügynökök és többek között az is, hogy a nők minden téren egyenlő esélyekkel induljanak.

Jobbik: Az elmúlt öt év fideszes arroganciájának köszönhetően hozzászoktunk, hogy ellenzéki pártként nem sok babér teremhet nekünk. Nem is a Jobbik, hanem az ország és az úgynevezett rendszerváltás utáni időszak mélypontjának lehet nevezni azt a piti, kormányfőhöz méltatlan húzást, amikor Orbán Viktor korábbi elegáns gyakorlatától eltérően a függöny mögé bújva futamodott meg Vona Gábor parlamenti kérdése elől.

 - Melyek a legfontosabb terveik a 2016-os esztendőre?

LMP: A 2016-os évben az LMP a dolgozói szegénység megállításáért fog dolgozni. Az nem járja, hogy keményen dolgozó családok 20-a után már csak kölcsönből tudjanak ételt adni a gyerekeknek. A minimálbért 30 százalékkal fel kell emelni, és gazdaságpolitikai fordulatra is szükség van. A költségvetésben több száz milliárd forint megy el felesleges kiadásokra. Ebből a pénzből meg lehet erősíteni a magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyek biztos és jól fizető munkahelyeket tudnának teremteni.

Jobbik: Rövid távú célunk, hogy szélesítsük a Jobbik szavazóbázisát úgy területileg, mint társadalmilag. Közép- és hosszú távon a 2016-os év a kormányzati felkészülésről és a fejlődésről fog szólni. Mind a pártszervezet további bővítését értve ez alatt, mind pedig a frakciótagok, a frakció és párt munkatársainak személyes képesség-, készség- és tudásfejlesztését, hogy 2018-ra nyugodt szívvel állhassunk a választók elé és támogatásuk birtokában hazánkat felvirágoztassuk, újból naggyá tehessük.