Így osztják a közpénzt a pártmédiának Dunakeszin

A háttérben zajló eljárás alapja, hogy a közbeszerzési törvény értelmében szolgáltatások megrendelése esetében, amennyiben annak az ajánlatkérő Dunakeszi Város Önkormányzata által becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot, felhívás közzététele helyett elegendő három olyan gazdasági szereplőt meghívni, aki az ajánlatkérő szerint képes a feladatot ellátni - írja Varga, aki felhívja a figyelmet: az önkormányzat a városi újság szerkesztésének és kiadásának értékét "véletlenül" éppen 24 millió 950 ezer forintra, a városi televízió szerkesztését pedig - kapaszkodjon meg mindenki - ugyancsak 24 millió 950 ezer forintra becsülte. Ezek alapján hívtak meg a két eljárásra három-három gazdasági társaságot (ilyen esetben csak a meghívottak adhatnak ajánlatot).

Varga bejegyzése szerint a városi újság jelenlegi szerkesztője végül három ajánlat közül nettó 24 millió 820 ezer forintos összeggel nyerte meg a közbeszerzést és ezzel a megbízást. A városi televízió esetében még érdekesebb a helyzet: a három meghívottból csak a jelenlegi üzemeltető adott árajánlatot, s így nettó 24 millió 200 ezer forintos összegért nyerte el a megbízást.

Hűséges pártmédia

"Így tehát újabb időszakra kapott közpénzből önkormányzati megbízást az a két üzemeltető, akinek elfogult tájékoztatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi választási eljárásban sorozatosan marasztalta el a városi fenntartású médiát a választási bizottság az esélyegyenlőség, s ezáltal a törvény megsértéséért. További érdekesség, hogy a képviselő-testület SZMSZ-e szerint éppen 25 millió forint az az értékhatár, ameddig a polgármester a képviselő-testület jóváhagyása nélkül köthet szolgáltatási szerződést az Önkormányzat nevében" - írja a politikus.