Így üzent Erdogan tanácsadója az osztrák kancellárnak: „Baszd meg, hitetlen!” vagy „Tűnj el, hitetlen!”

Burhan Kuzu  szerint az EU hanyatlik, "a NATO pedig semmi Törökország nélkül".

Christian Kern osztrák kancellár szerdán Törökország demokratikus és gazdasági hiányosságaira hivatkozva kijelentette: az európai vezetők megvitathatnák a csatlakozási tárgyalásoktól történő visszalépés lehetőségét. Az üzengetés és diplomáciai csörte pénteken vett pengeéles fordulatot, amikor Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a „radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát, miután a nap folyamán Kern ismét Törökország EU-csatlakozását firtatta, és azt pusztán „fikciónak” nevezte.

A török külügyminiszter kijelentéseit követően bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba. Az APA osztrák hírügynökséget Thomas Schnöll, a külügyi tárca szóvivője arról tájékoztatta, hogy a nagykövet előtt élesen tiltakoztak a török kormánytag Bécsnek szánt legutóbbi nyilatkozata ellen.

A TGRT hírcsatornának adott interjújában Cavusoglu „ocsmánynak” nevezte Kern szavait, és visszautasította azokat.

„Moderálja szóhasználatát, illetve belpolitikáját, és inkább végezze el a házi feladatot”

- reagált Ankarának üzenve Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Cavusoglu kijelentéseire.

Heinz-Christian Strache az Osztrák Szabadságpárt elnöke a törökországi katonai puccskísérletet a Reichstag felgyújtásához hasonlította.  Strache a Die Presse szombati számában azt nyilatkozta: „az embernek szinte az a benyomása, hogy ez egy irányított puccs volt”. A „dilettáns” puccs végül Erdogan „elnöki diktatúráját” hivatott lehetővé tenni, „aki aztán megszerzi a teljes hatalmat - előkészített listákkal”. Az osztrák politikus hozzátette:

„Drámai módon, hasonló eljárást tapasztaltunk már a történelemben a Reichstag leégésekor is, amely után magukhoz ragadták a totális hatalmat.”

Strache már egy hete is azt nyilatkozta az Österreich bulvárlapnak, hogy

„ez a puccs azt a benyomást kelti, hogy egy irányított álpuccs, amely kiiktatja az egész ellenzéket. Majdnem a Reichstag leégésére emlékeztet”.

Török oldalon is szaporodnak az ellenreakciók az osztrák politikusok kijelentéseire. Szombaton a török államfő egyik tanácsadója, az AKP veterán politikusa, Burhan Kuzu az írta a Twitteren:

„Az osztrák kormányfő azt mondta, ki kell minket zárni az EU-ból és a NATO-ból. Baszd meg, hitetlen (vagy "Tűnj el, hitetlen" - szerk.). Az EU így is hanyatlik, a NATO pedig semmi Törökország nélkül.”

Kuzu nem írta ki a teljes káromkodást, hanem csak annak gyakran használt rövidítését - HS, azaz ha siktir -, ami a „Baszódj meg, baszd meg, kopj le” káromkodásnak felel meg. A Gavur egyértelműen hitetlent jelent, amit idegenekre, keresztényekre mondanak. A HS azonban már nem teljesen egyértelmű, mert jelentheti azt is, hogy hadi sen, vagyis „tűnj el”. Egy később tweetjében Kuzu azt állította, hogy természetesen ez utóbbira használta a rövidítést. Ettől függetlenül is a bejegyzés bántó, és jól mutatja azokat az indulatokat, amelyek az osztrák és a török kapcsolatokat terhelik.

Kuzu egy júniusi tweetjéből is botrány keveredett. Miután a Bundestag népirtásnak minősítette az örmények elleni vérengzést, azt írta a Twitteren:

„Szégyelld magad Németország, inkább a saját piszkos történelmeddel törődj. Hitler talán török?”

"Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük"

Törökországban vasárnap mintegy egymillió ember gyűlt össze Isztambulban a „demokrácia és a mártírok” menetén, hogy elítéljék a katonai puccskísérletet Recep Tayyip Erdogan államfő felhívására. A Yenikapi teret elborították a török zászlók, a Musztafa Kemal Atatürköt ábrázoló poszterek és az Erdogant éltető feliratok, mint például: "Isten ajándéka vagy, Erdogan", és "Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük". A török államfő demokráciamenetén a vezető ellenzéki pártok is támogatásukat fejezték ki a kormány mellett.

Erdogan a beszédében megismételte, „ha a nép akarja”, akkor ő támogatni fogja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban.

„Ha az emberek akarják a halálbüntetést, akkor a pártok támogatni fogják az ő akaratukat”

– jelentette ki. Hívei válaszként azt skandálták: "Halálbüntetést!".

Uniós vezetők ugyanakkor jelezték, hogy a halálbüntetés visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

„Hol itt a demokrácia? Hadd támogassák csak a terroristákat, ez még vissza fog ütni rájuk”

– mondta Erdogan, aki amiatt bírálta a német hatóságokat, hogy nem engedték élő videóüzenetben üdvözölni németországi híveit, akik múlt vasárnap tüntetést tartottak Kölnben. A demonstrálók azt skandálták, hogy az ő államfőjük nem Joachim Gauck, hanem Recep Tayyip Erdogan.