Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Londonban milliók, a tévéközvetítések nyomán pedig világszerte milliárdok követték figyelemmel II. Erzsébet temetését.

A néhai királynő koporsóját a Westminster apátságban ravatalozták fel hétfőn délután. Ezen a szertartáson a - királyi család mellett - 2000 meghívott és 500 állami vezető vett részt. Tiszteletét tette Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, legtöbben mégis a Brit Nemzetközösség országaiból képviseltették magukat. Novák Katalin köztársasági elnök férjével vett részt a gyászszertartáson.

A koporsót a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, tetején a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát - Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.

Az egy órás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját a Westminster-apátságból a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben szállították elindult a Hyde Park Corner közelében lévő Wellington-emlékműhöz. A katonai menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezette.

A Hyde Parktól gépjármű vitte II. Erzsébet koporsóját a Windsor-ház ősi rezidenciájára. Ott már csak szűk családi körben a VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezték végső nyugalomra.

II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.