Indonéz hadsereg: megtalálták az eltűnt tengeralattjárót, legalább három darabra tört

Indonéz hadsereg: megtalálták az eltűnt tengeralattjárót, legalább három darabra tört

Megtalálták az eltűnt indonéz tengeralattjárót a Bali-tenger mélyén, legalább három darabra törve

- közölte a hadsereg és a hadsereg több vezetője vasárnap.

Mint az MTI felidézte, vasárnap reggel az indonéz elnök bejelentette, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak.

"A katonaság és a haditengerészet megváltoztatta a KRI Nanggala 402 tengeralattjáró státusát" – mondta újságíróknak Joko Widodo elnök. A 44 éves hadi eszközt „a kapcsolat megszakadt” címen tartották nyilván, amióta szerdán eltűnt. Ezt változtatták most az „elsüllyedt” kategóriára.

"Mi indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak" - fűzte hozzá az államfő.

Yudo Margono, a haditengerészet főparancsnoka közölte, hogy a balesetért nem lehet a legénységet okolni. „A KRI Nanggala három részre szakadt, a hajótesten pedig repedést találtak” – mondta.

Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter.

A tengeralattjáró utáni kutatás több mint egy tucatnyi helikopterrel és hajóval folyt, amerikai, ausztrál, szingapúri, malajziai és indiai segítséggel. Az 1977-es, német gyártmányú KRI Nanggala 402 tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai szigetország flottájához. A tengeralattjárón 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek egy dél-koreai hajógyárban.