Egy esély van! Ha a kormányváltó erő Demeter Pál mögé összpontosul, véget ér a fideszes Tiba István kiskirálysága

Fel kell ismerni ezt az esélyt. Interjú Demeter Pállal.

Nyugtasson meg, a választókerületben is úgy látják az emberek, a bevándorlásról szól az április 8-ai parlamenti választás!

Nem, sőt! Hiába a propaganda, a választókerületben élőket sokkal jobban érdekli a bevándorlásnál, hogy nincs a térségben elég munkahely, és még így is sok a közmunkás. Ezt hallom, amikor járom a településeket, a standolásokon, a fórumokon. Az elvándorlás itt a legnagyobb probléma, és az ezzel párban járó munkanélküliség. Jellemző, amikor a HírTV riportjában egy hölgy arról panaszkodott, hogyan gondolhatják azt a döntéshozók, hogy 81 ezer forintból meg lehet élni.

Ennyire látványosan leszakadt ez a régió?

Egyértelműen. Munkám miatt sokszor vagyok a fővárosban is. Óriási a különbség. De már egy közép-magyarországi városi régióhoz viszonyítva is látványos a lemaradásunk, itt jóval szegényesebbek a körülmények, és szegényebbek az emberek.

Mi ennek az oka? Miért konzerválódott ez az állapot?

Kijelenthető, térségünk a rendszerváltás egyik vesztese. A működő mezőgazdaságnak köszönhetően korábban ez egy virágzó országrész volt, különösen a Hajdúság, amely kiváló termőfölddel rendelkezik. Az agrárium megélhetést, és munkát biztosított azokban az itt élőknek. Az elmúlt időszakban a vidék elvesztette a lakosságmegtartó erejét, és mivel szinte teljesen megszűnt a rá épülő feldolgozóipar, ez komoly létbizonytalanságot teremtett, amely pedig elvándorlást generált. Meglátásom szerint az elmúlt 28 évben itt sem sikerült meg találni a fényt az alagút végén.

De legalább kereste a fényt korábban valaki, vagy a politikusok csak a saját pecsenyéjüket sütögetik a választókörzetben?

Ezt bátran ki lehet jelenteni. Ebből a szempontból nem látok előrelépést Tiba István parlamenti tevékenysége kapcsán sem. Mindenesetre a Jobbik egy komoly programot dolgozott ki a magyar vidék feltámasztására, és az agrárium beindítására.

Mi lehet a megoldás?

A mezőgazdaság fejlesztésével, a feldolgozóipar helyreállításával lehetne orvosolni ezeket a gondokat. Általában a fiatalabb korosztályra jellemző a kivándorlás, de ma már a 40-50 éves korosztályból is sokan a kivándorlás mellett döntenek. Nem tűr további halasztást a magyar agrárium, a magyar vidék talpra állítása!

Sokszor aggódva hallgatom ezt, még létezik ehhez a feltámadáshoz szükséges tudás?

Ha lehet így fogalmazni, ez a tudás ezeknek az embereknek a génjeiben van, sok generáción keresztül az emberek itt mezőgazdasággal foglalkoztak.

A föld szeretete, a földhöz való ragaszkodásuk egyértelműen mutatja, szeretnének ismét ezzel foglalkozni. Egyértelműen kijelenthetem: a tudás, a hozzáértés, az elszántság megvan az itt élőkben.

Most már csak a politikai szándék hiányzik. S persze jegyezzük meg, nem elég, ha van munkahely, tisztességes fizetés is kell. Azért is költöznek külföldre a magyarok, mert ugyanolyan, vagy hasonló munkáért a többszörösét keresik az itteni bérüknek. A Jobbik ezért indította útnak a béruniós kezdeményezést, amelynek a célja, hogy az Európai Unió alapelvei közé bekerüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért elve.

Sok vidéki térségben tapasztalni, hogy a gazdasági fejlődésnek gátat szab az infrastrukturális fejlesztések elmaradása. Így van ez itt is?

Ez szintén egy kiemelten fontos probléma, de az egész megyében. A mellékúthálózatban nem tudok olyan útszakaszt mondani, amelyen megfelelő tempóban és félelem nélkül tudnánk közlekedni. Hajdúnánás és az M35-ös közötti szakasz az ország egyik legrosszabb minőségű útja, bár a sokévnyi ígérgetés után a napokban, egészen véletlenül a választási kampány idején, elkezdődtek a javítási munkálatok. De sorolhatnám még! Katasztrofális a Hajdúböszörmény-Balmazújváros közötti szakasz, a Polgártól Újszentmargita irányába tartó szakasz is, de ugyanez jellemző egyébként a többi megye határ felé tartó vonalra is. Egyetlen egy mellékút megfelelő, Hajdúböszörmény-Hajdúnánás között, a többi csapnivaló. Az igaz, hogy átszeli a körzetet az M35-ös autópálya, de gyakorlatilag nem beszélhetünk a térségben alkalmas úthálózatról. Ez nem maradhat így, ez a választási programom egyik sarokpontja.

Ha már szóba került a fideszes ellenfele: Tiba István, aki nem mellesleg a balmazújvárosi futballklub elnöke, nemrég azzal került be az országos hírekbe, hogy javaslatára nem kell a profi focisták után befizetni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást.

Ez a törekvése sem a térségi új munkahelyek megteremtésére irányult, nem tartom szerencsésnek.

Amúgy mennyire van jelen a választókerületben Tiba István?

Amellett, hogy a plakátjaival könnyű találkozni, nem igazán voltak meghirdetett rendezvényei. Jellemző, hogy a napokban voltam egyeztetni egy kistelepülésen, ahol a polgármester elmondta, az elmúlt 4 év során mindössze 3 alkalommal találkozott a Tiba Istvánnal.

Ugyanakkor, még ha személyesen nincs is jelen, fullasztó a légkör. A választókerület egy kis királyságként működik, abszolút leképződik a Fidesz túlhatalma. Tiba István kemény kézben tartja a polgármestereken keresztül a településeket.

Kontrollálva van minden beruházás, adott esetben vannak ígéretek, megvalósulnak projektek, de itt a takarítónőtől kezdve a polgármesterig, mindenki az uralma alatt áll.

Ugyanakkor a korrupció gyanúja belengi a választókörzetet. Emlékezetes, Veres Margitot, Balmazújváros fideszes támogatású polgármesterét hivatali vesztegetés miatt első fokon két évre elítélte a bíróság.

Sajnos a korrupció erre a választókörzetre is jellemző. Tiba Istvánt, akkori polgármestert, jelenlegi országgyűlési képviselőt nem ítélték el ebben az ügyben, csak tanúként hallgatták meg, azonban tény az is, hogy a hivatkozott 5 millió forintos boríték nála landolt. Ezt akkor ő úgy magyarázta, hogy kölcsönként kapta meg, viszont ez a tétel nem szerepelt az akkori vagyonnyilatkozatában.

"Itt élünk Böszörményben, látjuk, hogy nem úgy működik a közvilágítás, ahogy kellene." Ki mondta ezt?

Ez Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármesterének a sokat idézett megállapítása. Mint ahogy az ország több pontján, Hajdúböszörményben is az Elios végezte el a közvilágítás-fejlesztést. A Jobbik helyi képviselője egyébként már a Tiborcz-botrány kirobbanása előtt felhívta közvélemény figyelmét a világítás fenyéréjével kapcsolatos problémákra, a polgármester és az alpolgármester pedig erre a felvetésre fogalmazott ilyen kritikusan. Mikor az országos botrány kirobbant, akkor tudatosult a böszörményiekben, hogy ezt a fejlesztést is a Tiborcz-cég csinálta, ám ennek ellenére Kiss Attila polgármester mégis időhúzásba kezdett, amikor az egyik önkormányzati képviselőnk kikérte az Elios-dokumentumokat. Ezt még a mai napig nem kaptuk meg.

A kireszavazzunk.hu oldalon közzé tett közvélemény-kutatási adatok szerint magasan Ön a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Miért kell fontos ezt hangsúlyozni?

Mert a kormányváltó hangulat, csak úgy mint országosan, itt is érezhető, azonban a változás csak akkor tud megvalósulni, ha egyéniben taktikusan és ésszel szavaznak a kormányváltást akarók, így április 8-án a legerősebb ellenzékit, jelen esetben Demeter Pált támogatják. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az információ mindenkihez ilyen pontosan eljut, hogy a változást akarók szemében ilyen egyértelműen kirajzolódik, ki az egyedüli esélyes ellenzéki kihívó.

Ez azért gond, mert ha ez az erő mögém összpontosulna, akkor leváltható lenne Tiba István.

Ezt a felelősséget átérzik át az ellenzéki képviselőjelölt-társai?

Rajtam kívül csak egy olyan ellenzéki képviselő van, aki még valamennyire releváns társadalmi támogatottsággal bír, ő Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere, a baloldali összefogás jelöltje. Az utóbbi időben azonban valamiért úgy akarja beállítani magát, mintha ő lenne az esélyes ellenzéki jelölt. Pedig azzal szerintem ő is tisztában van, hogy ez nem igaz, legalábbis tudnia kellene, hogy az összes közvélemény-kutatás, becslés alapján a legerősebb ellenzéki jelölt én vagyok. Ez a kampány nagyon káros, ezzel csak a kormányváltó szavazókat osztja meg, ezzel Csige a regnáló Fideszt, és jelöltjét segíti.

Parlamentbe kerülve, milyen területen dolgozna még szívesen?

Honvédelmi területen a Jobbik jelenlegi parlamenti frakcióját már több mint egy éve segítem.

Álláspontom szerint a haderőfejlesztés nem tűr halasztást. Több szempontból sem.

Egyfelől van egy NATO-elvárás, aminek teljesülni kellene, mind a honvédelemre költött összegek, mind a technikai fejlesztés tekintetében is. Másrészt hadiipari, hadtechnikai fejlesztésre lehetne munkahelyteremtési programot is alapozni. A fegyvergyártásnak, a védelmi iparágbak megvan a magyarországi tradíciója, amely szintén a rendszerváltás után sorvadt el. A honvédelmi terület feltámasztása nemcsak a munkahelyteremtés, hanem nemzetstratégiai, és nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten fontos kérdés.