Nem fogja kitalálni, hogy mivel indokolja a Fidesz a profi foci adóterheinek csökkentését!

Tényleg nem!

Beszámoltunk arról, hogy a legújabb fideszes ötlet szerint a sportvállalkozások csökkenthetik helyi iparűzési adójuk alapját, illetve az ekhót sem kell majd fizetniük a hivatásos sportolónak fizetett sportolói „fizetése” után, illetve a bankok is mentesülnek a különadó megfizetése alól.

Orbán örülhet: újabb adókedvezményekben részesülhetnek a sportkáefték

A Tiba István által jegyzett törvénymódosító javaslat értelmében az úgynevezett sportvállalkozások csökkenthetik helyi iparűzési adójuk alapját azzal az összeggel, amely gyakorlatilag a sporttevékenységgel összefüggő minden egyéb bevétel. Így aztán miközben egyes önkormányzatok adókkal terhelik a lakosságot annak érdekében, hogy az ellenzék politikai üzenetei minél nehezebben juthassanak el a néphez, egy sportvállalkozás még a reklámközzététel bevétele után sem kell, hogy adózzon.

Csütörtökön lezajlott a törvényjavaslat parlamenti vitája, itt az előterjesztő fideszes Tiba István azt hangsúlyozta, hogy a sportnak és a sportolásnak kiemelt jelentősége van az egészségmegőrzésben.

Dehogy ebből miért következik az, hogy indokolt lenne a profi klubok iparűzési adójának könnyítése, az nem derül ki. Mitől leszünk egészségesebbek, ha a fideszes politikusok által vezetett kft-knek könnyebb?

A napi.hu beszámolója szerint Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője  a vitában egyébként arról beszélt, hogy ez a törvényjavaslat nem a sporttevékenység elősegítéséről, a fiatalok sportra neveléséről szól. A képviselő azt mondta, hogy a kedvezményezettek a sportvállalkozások, a kárvallottak pedig a sportvállalkozásoknak otthont adó települések, amelyek nem fognak hozzájutni az őket megillető helyi adóbevételekhez. A sportvállalkozások célja alapvetően a haszonszerzés. A Jobbik azt vallja, hogy támogatni kell a sportot és kormányra kerülve támogatná is azt, de nem a jelenlegi rendszerben.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint a javaslat elsősorban a labdarúgásról szól, az eddig is többmilliós labdarúgó-fizetések még tovább növekedhetnek, így meghaladhatják például a lengyel futballfizetéseket, holott a teljesítmény elmarad attól.

Kifogásolta, hogy a legnagyobb adókedvezményt az futballisták élvezik a jövőben. Azt is kritizálta, hogy országgyűlési képviselők, vagy az adóhivatal vezetője fontos pozíciókat töltenek be sportklubok élén. Kijelentette: saját klubjukhoz juttatnak pénzt a javaslat elfogadásával.