Magánhadseregek önbíráskodásával fenyeget a Dunaferr körüli orosz–ukrán háború

Magánhadseregek önbíráskodásával fenyeget a Dunaferr körüli orosz–ukrán háború

A péntek estinél még nagyobb, 6-800 fős biztonságiőr-csapat bevetését ígéri Mikó István, aki a megbízó Steelhold Limited meghatalmazottja, jogi képviselője. Az ukrán hátterű, de Cipruson bejegyzett Steelhold állítása szerint ő az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa.

Mikó az Indexnek eljuttatott közleményében az önbíráskodásnak tűnő lépést azzal indokolta, hogy

jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján megpróbálják megakadályozni a cég 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.

Mikó hozzátette, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság több mint 139 millió euróra büntette a Dunaferr egyik kapcsolt cégét a szén-dioxid-kvóta kapcsán, illetve 2020-ról mintegy 98 milliárdos szén-dioxid-kvóta-bírsága és környezetvédelmiadó-fizetési kötelezettsége van a vállalatnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Dunaferr viszont ezzel ellentétes közleményt tett közzé honlapján. Azt írják, Mikóék jogi és verbális agresszió után fizikai agresszióra készültek.

Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el

– emelik ki a közleményben, hozzátéve, az ő apja az ukrán sajtóban „üzleti sorozatgyilkosnak” is nevezett Szergej Taruta, akik a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között vettek át és foglaltak el.

Az ukrán sajtó „portyázásnak” minősíti az ehhez hasonló eseteket, amelyek során okirat-hamisításokkal, erőszakkal és megfélemlítéssel sikerült különböző gyárakat átvenniük Ukrajnában

– írja a Vasmű vezetése.

Mikó azonban azt állítja, illegitim a Jevgenyij Tankilevics (Evgeny Tankhilevich) nevével fémjelzett Dunaferr-vezetés. A jogi képviselő március végi, a közgyűlést követő közleményében ezt írta:

Evgeny Tankhilevich nem illetékes semmilyen ügyben, ha tetszik neki, ha nem, az fog történni, amit az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlése a határozataiban rögzített.

A Világgazdaság egy hete írta, Tankilevics cégvezetői megbízásának lejártát a Cégbíróság egy veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva meghosszabbította 2021. szeptember 30-ig. Csakhogy annak eredeti lejártakor, tavaly június 30-án már nem volt veszélyhelyzet.

Az Index szombat reggeli cikke emlékeztet, azon a március végi közgyűlésen a cég közleménye által is említett okirat-hamisítás gyanúja is felmerült. Ugyanis – írják – a Taruta-körhöz tartozó Natalija Basinszkayja és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy

hamis meghatalmazásokkal tett próbát a cég feletti irányítás átvételére.

Az orosz ügyészség a hírek szerint eljárást is indított.

A Dunaferr súlyos anyagi helyzetét jól mutatja, hogy a Vasmű bevétele felett a Bécsben bejegyzett Safin Handelsges. m. b. H. rendelkezik, cserébe ők alapanyagot szállítanak a dunaújvárosi cégnek, így legalább a minimális termelést tudják biztosítani. Ez a cég megalapította a Safin Dunaferr Zrt.-t, azonban annak bejegyzését a Székesfehérvéri Törvényszék cégbírósága alsőre elutasította. A Világgazdaság már említett cikke szerint egyrészt névhasználati joggal lehet gond, másrészt a székhelybiztosítási nyilatkozat kiadása nem felelhetett meg a jogszabályi követelményeknek.