Igazolásmintát készített az alsósoknak a TASZ

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem kötelező hétfőtől óvodába vinni a gyereket, az iskolákban pedig az igazgató engedélyezheti a távolmaradást. Ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, és ez érvényes az alsó tagozatosokra is. Az iskolától távolmaradóknak ugyanakkor nem lesz külön digitális oktatás.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezt úgy értelmezte, hogy a jelenlegi járványhelyzet és az ebből eredő fokozott fertőzési kockázat olyan alapos indok, amely miatt a hiányzást igazoltnak kell tekinteni.

Ezt az értelmezést támasztja alá szerintünk a köznevelési államtitkár állásfoglalása is, aki szerint "ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét nem viszi be az iskolába, akkor ez igazolt hiányzásnak tekinthető"

- állítja a TASZ.

Az ADOM Diákmozgalom arra kérte a jogvédő szervezetet, hogy a TASZ készítsen egy kérelem mintát, amit a szülők beadhatnak az iskola számára, hogy alsós gyermeküket ne kelljen iskolába vinniük a rendkívüli veszélyhelyzet idején.

A TASZ ezt elkészítette és az online dokumentumot elérhetővé tette az interneten, illetve mindkét non-profit szervezet Facebook-oldalán.